In ultima vreme, am observat tot mai multe afirmatii potrivit carora anii ’70 si ’80 ar fi fost ani de penurie si lipsuri in Romania comunista. Cu toate acestea, multi dintre cei care au trait acele vremuri sustin contrariul, rememorand cu nostalgie momentele fericite si bogatia de bunuri si produse pe care o aveau la dispozitie in acele decenii. Sa aruncam o privire mai atenta asupra afirmatiilor controversate si sa vedem ce adevaruri ascund aceste vremuri de demult.
[read more]

Bogatia de produse in anii ’70 si ’80

In anii ’70, magazinele erau pline cu 10-20 de feluri de salam, branza si carne, iar portocalele, bananele, merele, perele, ciresele (in sezon) si alte fructe romanesti se gaseau din abundenta. Oamenii isi permiteau sa consume 3-4 mere la venirea de la scoala, iar bananele, portocalele si alte fructe exotice erau disponibile la tot pasul. Contrar afirmatiilor conform carora bananele erau verzi si necoapte, marturiile celor care au trait acele vremuri ne arata ca aceste produse erau deseori foarte proaspete si gustoase.

Reclamă

Preturile si nivelul de trai in anii ’70 si ’80

In acele decenii, cu 4-6 lei puteai cumpara 100-200 de grame de salam sau parizer de calitate, fara aditivi sau conservanti nocivi. Salariul minim era de 1800 de lei, urmand sa creasca la 2000 de lei, iar salariul mediu se situa in jurul valorii de 2500 de lei. Intretinerea la bloc, vara, costa aproximativ 50 de lei, iar chiria pentru un apartament era de aproximativ 50 de lei pe luna. In plus, o tabara de 10-12 zile costa intre 300 si 500 de lei, fiind accesibila pentru majoritatea copiilor.

Asistenta medicala si educatia in acele vremuri

In perioada comunista, accesul la asistenta medicala era mult mai facil si mai personalizat. Stomatologul venea la scoala pentru a consulta copiii, iar medicul monitoriza atent gravidele inainte si dupa nastere. Politia se implica activ in gasirea unui loc de munca pentru cei care nu aveau unul, iar somajul era o problema aproape inexistenta. De asemenea, multe familii primeau apartamente de la stat pentru care plateau chirii modice, facilitandu-si astfel accesul la o locuinta decenta.

In concluzie, desi exista opinii contradictorii privind vremurile comuniste din Romania, marturiile celor care le-au trait sunt pline de amintiri frumoase si bogate. Bogatia de produse, nivelul de trai decent, asistenta medicala si educatia accesibile si facilitatile oferite de stat sunt doar cateva aspecte care au marcat acele decenii. Este important sa ne amintim si sa valorificam aceste aspecte pozitive, fara a neglija desigur si partile mai putin stralucite ale acelei perioade.
[/read]