la un an de la apariția pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a trimis o echipă de cercetători pentru a verifica locul unde au fost raportate primele focare și anume orașul chinez Wuhan.

Și cu toate că în timpul anchetei, cercetătorii au afirmat că nu au identificat animalul de la care ar fi putut porni totul, noile declarații arată că experții au în vedere două animale.

Aceste două animale ar fi putut fi gazdele intermediare

Echipa care se ocupă de investigarea epidemiei de covid-19, ia în considerare iepurii și dihorii ca posibile gazde intermediare. Scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Totuși, specialiștii  OMS au transmis că este necesară o identificare a furnizorilor care ar fi putut vinde aceste animale. Și au mai adăugat că trebuie să se facă și o anchetă suplimentară în legătură cu animalele care sunt scoase la vânzare în piața din Wuhan. Atât legal, cât și ilegal.

O parte dintre animalele care sunt vândute în acestă piață au ca loc de proveniență o regiune din apropierea graniţelor cu Asia de Sud-Est. În acestă zonă s-au descoperit cele mai asemănătoare variante ale virusului la lilieci.

Totodată, echipa trimisă să ancheteze ia în calcul mai multe scenarii legate de transmiterea virusului de la animal la om. Și deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă acest lucru s-a întâmplat într-adevăr în piața din Wuhan sau virusul circula deja în alte zone.

Însă piața umede din Wuhan este în continuare punctul central al investigaţiei. Mai ales că cercetătorii OMS sunt de părere că virusul provine cel mai probabil de la lilieci. Dar a ajuns să fie dat mai departe oamenilor de un alt animal, de la piață sau de la o fermă.

Animalele care ar fi putut transmite coronavirusul. Variantele luate în calcul de echipa OMS trimisă în China să ancheteze
Foto: Getty Images

Virusul ar fi putut să se răspândească în urma comerțului ilegal cu animale

Există și oameni de știință care au sugerat că răspândirea virusului ar fi putut să aibă loc prin comerţul ilegal cu animale sălbatice care are loc în China. Peter Daszak, zoolog în cadrul echipei trimise să cerceteze a afirmat în cadrul unui interviu că specia de dihor birmanez a fost descoperită printre carcasele găsite în congelatoare din piața din Wuhan. Și că deși în cazul acestei specii rezultatele testelor au fost negative, tot aveau capacitatea de a fi purtătoare a virusului.

O altă specie care este luată în calcul este iepurele. Care este de asemenea, vândut la această piață, și care este sensibil la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, a mai explicat specialistul.

Pe de altă parte, șeful echipei OMS la Wuhan a declarat pentru CNN că au fost descoperite indicii conform cărora epidemia era mai răspândită decât s-a crezut în luna decembrie la Wuhan. Existând persoane care s-au îmbolnăvit  înainte de apariția primelor cazuri. Mai mult aceste persoane nu avuseseră deloc contact cu piața din Wuhan.