România se pregătește să facă față unui episod de iarnă geroasă, cu temperaturi care vor ajunge până la -30 de grade Celsius. Acest lucru a fost anunțat de directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Gerul și ninsorile vor paraliza țara, iar oamenii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție și să se protejeze împotriva frigului extrem.
[read more]
Potrivit ANM, temperaturile vor scădea în această noapte la valori preponderent negative în toată țara. Regiunea Moldovei și zona montană sunt cele mai afectate, înregistrându-se deja temperaturi de până la -4 grade Celsius, inclusiv în București. Însă intensificările de vânt cu viteze la rafală de 55-65 km/h amplifică senzația de rece, iar temperaturile resimțite vor fi mult mai scăzute.

Episodul de iarnă geroasă se va întinde pe parcursul mai multor zile, cu o ușoară creștere a temperaturilor în timpul zilei de joi. Cu toate acestea, sfârșitul de săptămână aduce din nou temperaturi foarte coborâte în majoritatea regiunilor. Estimările până la sfârșitul lunii ianuarie indică o probabilitate ca temperaturile să se apropie de normalul pentru această perioadă, cu maxime posibil cele mai coborâte în zonele centrale și nordice. În partea de sud a țării, temperaturile vor fi de cel mult 4-5 grade Celsius.

În zonele montane, temperaturile resimțite vor fi mult mai scăzute decât cele înregistrate pe termometre. Astfel, în vârful Călimani s-au înregistrat -30 de grade Celsius, în Suceava -25 de grade Celsius, iar la Rădăuți -26 de grade Celsius. Aceste temperaturi extreme impun măsuri de protecție suplimentare pentru populație.

ANM avertizează că temperaturile scăzute vor persista și în perioada următoare, cu maxime ce nu vor depăși intervalul cuprins între -6 și 4 grade Celsius. În timpul nopților, se așteaptă temperaturi de până la -15 grade Celsius, iar în regiunile estice și centrale ale țării, chiar și de -16 grade Celsius. Vremea va continua să se răcească în zilele de vineri și sâmbătă, cu minime între -10 și -15 grade Celsius în zonele centrale, nordice și estice ale țării.

Conform ANM, estul și centrul Transilvaniei vor fi cele mai afectate de gerul cumplit în noaptea de miercuri spre joi, când se vor înregistra minime termice de până la -16…-15 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca oamenii să rămână în case și să evite expunerea prelungită la frig.

Pe măsură ce o zonă de presiune scăzută se va stabili predominant peste Europa, temperaturile vor continua să scadă în intensitate în săptămâna următoare. Această situație va favoriza o circulație a maselor de aer dinspre vest și chiar sud-vest, ceea ce va accentua frigul în regiune. În schimb, regiunile nordice ale Europei vor fi influențate de o zonă de presiune scăzută, generând condiții meteorologice mai blânde.

În fața acestui episod de iarnă geroasă, autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru condiții meteorologice extreme, să se asigure că au suficiente provizii de alimente și căldură, să evite deplasările inutile și să se protejeze corespunzător împotriva frigului. Este important ca toți cetățenii să fie informați și să respecte sfaturile și avertismentele emise de autorități pentru a evita riscurile asociate cu temperaturile extreme.
[/read]