Vești de ultimă oră pentru români.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine cu precizări de ultimă oră după ce a primit mai multe sesizări. Astfel, după o serie de controale efectuate la Lidl, s-au descoperit mai multe nereguli printre care și o serie de produse expirate aflate la vânzare.

În urma unor sesizări, primite în întreaga țări, echipe de comisari ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), coordonate de președintele acesteia, Mihai Culeafă, împreună cu directorul general al instituției, Paul Anghel, au efectuat o serie de controale la magazine ale lanțului retailerului Lidl Discount SRL, la nivel național.

Potrivit ANPC, în urma verificărilor, până în acest moment, au fost aplicate amenzi de peste 350.000 de lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de: încetare a practicilor comerciale incorecte, retragerea de la comercializare a produselor alimentare neconforme, oprirea temporară a prestării serviciului pentru anumite zone din magazine, în general, cele care conțineau vitrine de refrigerare sau de congelare, propuneri de suspendare a activității pentru o perioadă de până la 6 luni, la un magazin din județul Ilfov.

Ce nereguli s-au descoperit la Lidl

În ceea ce privește cele mai frecvente abateri constate de ANPC, este vorba despre:

• utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate sau într-o fază avansată de deteriorare

• comercializarea unor produse cu termen de valabilitate depășit

• comercializarea unor legume-fructe cu modificări din punct de vedere organoleptic

• prezența unui strat gros de gheață pe lăzile frigorifice

• prezența unor insecte congelate în vitrinele frigorifice, a unor resturi alimentare, praf sau lichide provenite de la defecțiuni de funcționare

• neconcordanța prețurilor de la raft cu cele de la casa de marcat

• nerespectarea regulilor privind promoțiile

• deficiențe privind modul de preparare a produselor de patiserie-brutărie

• utilizarea unor agregate de coacere neigienizate

• deficiențe frecvente de etichetare și informare a consumatorilor

Președintele ANPC a oferit o serie de declarații în acest context. Acesta s-a arătat surprins de imaginile surprinse în magazin, adăugând că este intolerabil ca în vitrinele frigorifice să fie găsite insecte congelate.

Totodată, el a mai adăugat că având în vedere sărbătorile de iarnă, ANPC va face și mai multe controale în zona alimentară pentru a vedea dacă toți clienții sunt în siguranță.

”Mă surprinde să continui să văd astfel de imagini, în marile magazine. Este intolerabil să găsești insecte congelate într-o vitrină depre care reprezentantul operatorului economic spune ca sunt igienizate la fiecare două zile. Tocmai am intrat în luna sărbătorilor de iarnă și îi anunț pe toți operatorii economici că vom intensifica și mai mult controalele, în mod deosebit în zona alimentară”, a declarat Mihai Culeafa, președintele ANPC.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<