Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat faptul că regulile de la înmormântări vor fi schimbate.

Aflat în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost întrebat care este logica în situația în care o persoană poate ieși din izolare după 14 zile, fără să se mai testeze pentru coronavirus, pe când o persoană care a murit ca urmare a infectării, chiar și la mai multe de 14 zile după confirmarea infectării, nu poate fi îngropată în mod tradițional.

Raed Arafat, pus în dificultate

Șeful DSU nu a știut să răspundă la această întrebare și s-a rezumat la a spune doar faptul că nu există o logică pentru această măsură.

Totuși, expertul a ținut să menționeze faptul că a discutat cu autoritățile și s-a ajuns la concluzia ca ordinul privind regulile de la înmormântări să fie modificat, astfel încât să se respecte obiceiurile.

Anunț de ultima oră! Autoritățile au decis: Se schimbă regulile în România! Ce spune Arafat

„Aici pot să vă spun că au fost două discuții pe această temă. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi la finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată această regulă”, a spus Raed Arafat.

Regulile de la înmormântări vor fi schimbate

De asemenea, oficialul din Guvernul Cîțu a mai explicat faptul că la începutul pandemiei de coronavirus, lucrurile nu erau foarte clare, însă în timp s-au clarificat, motiv pentru care regulile trebuie modificate, în sensul flexibilizării. Șeful DSU spune că ordinul se va modifica astfel încât regula să fie mai permisivă iar oamenii să poată face lucrurile așa cum cere tradiția. Totuși, el a precizat că regulile sanitare trebuie respectate.

Totodată, secretarul de stat a mai spus că dacă autoritățile vor lua hotărârea de a păstra actualele reguli de la înmormântări, atunci persoana care ia această decizie va trebui să o explice. Întrebat la cine se referă, șeful DSU a spus clar că la specialiști, care ar trebui să le explice clar oamenilor schimbările regulilor.