Mai multe localități din România au fost carantinate după ce cazurile de coronavirus au explodat în ultima perioadă. Cu toate acestea, școlile nu au fost închise. Părinții se așteaptă de la o zi la alta ca cei mici să fie din nou puși în sistem online. În acest context, ministrul Educației încearcă să îi liniștească.

Când se vor închide școlile din țară

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a postat pe propria pagină de socializare că școlile trebuie închise ultimele și numai în situația în care starea epidemiologică impune acest lucru. Oficialul din Guvernul Cîțu susține că în unitățile de învățământ se respectă regulile de protecție împotriva infectărilor cu SARS-CoV-2 mult mai atent decât în alte locuri. Ministrul spune că educația nu te îmbolnăvește ci te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile.

Sorin Cîmpeanu a mai scris pe Facebook că regulile de prevenire a îmbolnăvirilor trebuie gândite și luate pe toate planurile, cu prudență și rigurozitate. El crede că închiderea școlilor fără măsuri complementare nu va produse efectele dorite. Astfel, dacă închiderea unităților de învățământ nu va avea efectul așteptat, vor fi generate alte pierderi în educație. Cîmpeanu a avertizat că acest lucru poate duce la tulburări de socializare grave în rândul copiilor.

Începe simularea examenelor naționale

„Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală”, scrie ministrul.

Anunț important de la ministrul Educației: Când se vor închide școlile? Mesaj pentru elevi și profesori

Astăzi a început simularea pentru examenele naționale. Ministrul spune că aceste teste sunt determinante pentru viitorul fiecărui elev, iar pregătirea elevilor în cele mai bune condiții permise de situația pandemiei de coronavirus este esențială. Sorin Cîmpeanu îndemnă elevii și profesorii să fie prudenți și să respecte toate regulile de protecție, mai ales că situația epidemiologică din țară se agravează.

Sfaturi pentru organizatorii simulărilor

De asemenea, oficialul le solicită tuturor liceelor din România care organizează simulări pentru examenele naționale să fie atente în special la  respectarea tuturor regulilor de distanțare, aerisirea sălilor de clasă, precum și a purtării măștii de protecție.

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că în prezent, numărul elevilor din clasele terminale care urmează să dea examenul de bacalaureat și examenul național este de 147.056.

Ministrul Educației a anunțat ce vor face elevii din zonele carantinate

„În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.

Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai”, a anunțat oficialul pe pagina sa de Facebook.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<