Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, miercuri seară, o decizie prin care le permite elevilor din clasele terminale din școala gimnazială și liceu, profesional și postliceal să se poată întoarce în băncile școlilor începând cu data de 10 mai. De asemenea, elevii care au cerințe educaționale speciale, pot reveni și ei în băncile claselor, în toate unitățile de învățământ, care funcționează în localități care nu sunt plasate în carantină, din cauza pandemiei de coronavirus.

În ce condiții se vor întoarce elevii la școală

Miercuri seară autoritățile au avut o ședință în care au luat mai multe decizii. De exemplu, a fost adoptată Hotărârea numărul 25, conform căreia Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt abilitate să emită un ordin de ministru pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță. Aici trebuie să fie respectate câteva condiții.

În primul rând, trebuie permisă prezența zilnică fizică la orele de curs a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită carantina.

Anunț important pentru elevi de la autorități: În ce condiții vor începe școlile?

De asemenea, elevii claselor a VIII-a, a XIII-a, dar și a XIII-a, se pot întoarce și ei în băncile școlilor, în toate unitățile de învățământ, însă cu aceeași condiție: să nu fie instituită carantina zonală în acea localitate.

Când încep școlile

O altă prevedere a ordinului respectiv este să se permită organizarea orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce îi privește pe elevii celorlalte clase, ei se vor întoarce la școală începând cu data de 5 mai, potrivit scenariilor cunoscute – verde, galben și roșu, în funcție de rata de infectare.