Ministerul Culturii din Franța a anunțat că festivalurile de vară vor putea continua în această țară, în ciuda pandemiei de coronavirus, însă vor avea loc doar cu prezența a 5.000 de persoane, care vor trebui să stea pe scaune.

În Franța au loc o mulțime de festivaluri, de jazz, teatru în aer liber, în orașe și localități mari și mici, însă situația generată de Covid-19 și de restricțiile impuse a făcut ca organizatorii să ceară Guvernului clarificări în acest sens.

”Este esenţial să oferim vizibilitate organizatorilor noştri de festival care, la începutul anului, trebuie să decidă dacă să continue şi în ce format, chiar dacă pandemia va continua să creeze incertitudine”, a transmis Ministerul Culturii într-un comunicat.

În acest context, regulile vor fi aplicate atât în cazul evenimentelor desfășurate în spații interioare, cât și în cazul celor din aer liber.

Regulile vor fi aplicate atât în cazul evenimentelor desfăşurate în spaţii interioare cât şi a celor în aer liber.

Situația din România

Nici în România lucrurile nu sunt foarte clare. Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a solicitat premierului o soluție pentru „pierderile dezastruoase” pe care le-a suferit sectorul cultura.  Acest sector a fost închis pentru limitarea răspândirii virusului grav povenit din China,  „limitări pe care sectorul cultural le-a înţeles şi susţinut, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru noi, cei ce activăm în acest sector”, se arată într-o scrisoare a AROC.

Anunț important pentru tinerii din țară! Cum ar putea fi organizate festivalurile UNTOLD, Neversea sau Electric Castle

De asemenea, asociația dorește crearea unui grup de lucru sub supervizarea cabinetului premierului pentru a găsit cele mai bune soluții pentru redeschiderea sectorului cultural.

„Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire şi ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii”.

Ce se va întâmpla cu festivalurile importante din țară

Totodată, AROC trage un semnal de alarmă asupra faptului că artiști, tehnicieni și antreprenori nu mai reușesc să se susțină financiar, iar autoritățile au obligația de a se asigura că acea parte din societate afectată cel mai grav de pandemie va reuși să supraviețuiască.

Aceștia îi solicită premierului o întâlnire cu mai multe instituții ale statului pentru a găsi un numitor comun și în ceea ce privește festivalurile celebre de la noi din țară, cum ar fi Neversea, Electric Castle, Sunwaves Festival, Summer Well, UNTOLD și multe alte festivaluri pe care tinerii abia le așteaptă.