Conform unui studiu, tulpina britanică nu formează forme mai grave de coronavirus, deși asta au arătat cercetările inițiale, însă este adevărat faptul că este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini.

Cercetarea a fost publicată în The Lancert Infectious Diseases. Oamenii de știință au analizat datele a 341 de pacienți infectați cu coronavirus între 9 decembrie și 20 decembrie, odată cu apariția variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa.

Ce trebuie să știi despre varianta britanică a Covid-19

Conform rezultatului, 58% dintre aceste persoane au fost infectate cu varianta britanică, cunoscută sub numele de B.1.1.7, şi 42% cu alte tulpini. De asemenea, 36% dintre pacienții din primul grup au făcut forme grave de boală sau chiar au decedat, față de 38% din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii.

Astfel, oamenii de știință susțin că probele provenite de la pacienții infectați cu tulpina britanică conțineau în medie o cantitate mai mare de virus, ceea ce înseamnă că automat varianta britanică se transmite mai repede.

Anunț important! Varianta britanică provoacă forme mai grave de Covid-19? Ce spun oamenii de știință

Tulpina britanică a coronavirusului este mai contagioasă

Un alt studiu publicat în The Lancet Public Health a analizat datele a circa 37.000 de utilizatori ai unei aplicații mobile dezvoltată în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de coronavirus. Aceștia au fost depistați pozitiv în perioada 28 septembrie-27 decembrie. Astfel, studiu a concluzionat faptul că varianta britanică a avut o rată de reproducere de 1,35 ori mai mare. Mai clar, fiecare persoană infectată cu această tulpină a contaminat la rândul său în medie cu 35% mai multe persoane față de tulpinile anterioare ale Covid-19.

Totuși, cercetătorii spun că varianta B.1.1.7. nu a provocat simptome mai grave sau probabilitate mai mare ca pacienții să aibă simptome pe termen lung.

„Acest studiu se concentrează pe rezultatele clinice ale unui grup de persoane deja spitalizate cu COVID-19”, spune epidemiologul Nicholas Davies.