Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății consideră că între cheagurile de sânge apărute în rândul celor care s-au vaccinat cu AstraZeneca și vaccinul în sine există o legătură plauzibilă, însă nu este confirmată. În urmă cu câteva zile, Agenția Europeană a Medicamentului a ajuns la concluzia că există o legătură cauzală între trombocite și vaccin.

Apariția cheagurilor de sânge, un efect advers rar

Într-un comunicat de presă, specialiștii au precizat că sunt necesare studii specializate pentru a se ajunge clar la o concluzie în legătură cu o relație potențială dintre vaccinare și posibili factori de risc. Mai mult, experții spun că aceste fenomene, chiar dacă sunt îngrijorătoare, sunt foarte rare.

Anunț îngrijorător pentru cei care s-au vaccinat anti-Covid! Există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca? Explicații oficiale

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că a găsit o legătură între vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost imunizați cu acest ser. Totuși, instituția menționează faptul că beneficiile pe care le primesc cei care se vaccinează cu acest ser întrec riscurile medicale la care sunt supuși.

EMA: Beneficiile întrec riscurile!

De asemenea, EMA a mai anunțat că momentan nu a descoperit niciun factor de risc specific pentru vaccinul respectiv. Una dintre explicațiile plauzibile ale specialiștilor pentru acele cazuri de rare de cheaguri sngvine ar putea fi răspunsul imun. EMA consideră că cei de la AstraZeneca ar trebui să scrie pe prospectul vaccinului ca efect secundar foarte rar și apariția de trombocite.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare din România, a declarat recent că în cazul în care o persoană se va confrunta cu apariția cheagurilor de sânge după prima doză de vaccin AstraZeneca, nu va mai avea voie să se vaccineze și cu cea de-a doua doză.