Se pare că vestea că Dacian Cioloș intenționează să candideze pentru funcția de președinte a formațiunii USR-PLUS, dar și pentru alegerile prezidențiale din 2024 nu a fost primită cum trebuie chiar de toată lumea.

Cioloș vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024

De fapt, mai multe surse politice au declarat pentru Digi24 că anunțul a creat noi tensiuni în interiorul partidului. Exisă voci pe grupurile interne care au începu să acuze că acesta ar vrea ,,să fure” partidul. În plus, vestea candidaturii vine în contextul în care USR și PLUS au în plan organizarea unui Congres în 2021 pentru a definitiva fuziunea.

Conform surselor deja se prefigurează un ,,război rece”, în interiorul alianței. Mai ales că atât Barna cât și Cioloș și-ar dori să obțină conducerea noului partid format după fuziunea celor două formațiuni.

Dacian Cioloș, a spus recent, pentru G4Media, că, având în vedere ”cum stau lucrurile acum”, vrea să se înscrie la alegerile din 2024. Pentru funcția de președinte al României. Totodată, el vrea să ajungă la conducerea USR-PLUS. Mai ales că potrivit acestuia președinte al formațiunii trebuie să fie cineva care să aibă timp pentru a gestiona problemele partidului.

„Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”. A declarat Cioloș, care a mai adăugat că deși este la Bruxelles, se poate ocupa și de acest lucru.

Anunțul candidaturii lui Cioloș crează noi tensiuni în interiorul USR-PLUS. Există voci care acuză că vrea să ,,fure” partidul. Surse:
Foto: constantadeazi.ro

Ambele partide își pregătesc strategiile

Între timp până la Congresul propriu zis, ambele tabere își pun la punct strategiile pentru acestă bătălie. Pentru că pe lângă obținerea conducerii partidului, mai există o miză la fel de importantă: componența din Biroul Național. Având în vedere că se va forma o nouă formațiune politică și ambele partide își doresc să aibă cât mai mulți oameni în acest for.

Vorbind și despre acest subiect, Dacian Cioloș a transmis deja că ar vrea  ca parlamentarilor sau miniștrilor USR PLUS să nu aibă posibilitatea de a avea o funcție de conducere și  în cadrul formațiunii.

Un alt motiv de neînțelegere din cadrul USR PLUS îl reprezintă modul în care ar trebui să se desfășoare votul din cadrul Congresului care ar putea să aibă loc cel mai târziu abia în toamnă. Și în timp ce cei de la PLUS își doresc ca președintele să fie desemnat în urma unui referendum intern, unde votarea să se desfășoare online. Cei de la USR susțin că votul ar trebui să poată fi exprimat fizic sau prin intermediul unui delegaților.