Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit despre faptul că mii de pensionari câștigă sute de lei în plus, fiindcă în momentul în care au ieșit la pensie nu le-au fost luat în calcul anumite sporuri sau prime. Potrivit acestuia, instituția a făcut o statistică privitor la aceste acțiuni în instanță ale pensionarilor. El spune că în anul 2020 a emis 290 de mii de decizii noi în plată și 465 de mii de recalculări. Așadar, a fost un total de 755 de mii de decizii emise, la nivelul anului 2020.” a precizat Daniel Baciu.

Mii de pensionari câștigă procesele în instanță

Din aceste decizii, spune oficialul, conform Legii 127/2019, ele pot fi contestate în termen de 45 de zile de la data primirii. Până în prezent, un număr de 15 mii de beneficiari au contestat deciziile de pensie, reprezentând un procent de 2% din totalul deciziilor emise. El spune că acesta este un procent rezonabil, iar autoritățile își doresc să fie 0.

Conform acestuia, principalul obiect al contestațiilor au ca fond sporuri care nu sunt incluse în dosare. Drept urmare, aceste dosare sunt în proporție de 70% câștigate de către pensionari, fiindcă aceste sporuri nu sunt incluse în baza de calcul în legislația actuală a pensiilor. Acest lucru înseamnă că Ministerul Muncii trebuie să modifice legislația. În acest context, marea recalculare a pensiilor va începe după ce se va finaliza procesul de evaluare care a fost început pe 1 martie.

Principalul obiectiv al ministrului Muncii: Echitate în sistemul de pensii

De când a venit la conducerea Ministerului Muncii, liberala Raluca Turcan a avut ca obiectiv principal să creeze echitate între pensiile românilor. Astfel, spune ea, scopul recalculării celor cinci milioane de pensii din sistemul public este acela de a crește pensiile foarte mici.

Anunțul mult așteptat! Cine sunt românii care vor lua mai mulți bani după recalcularea pensiilor

De asemenea, Raluca Turcan a mai spus că s-au creat anomalii în sistemul de pensii din cauza faptului că au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor. Conform acesteia, în sistemul judiciar au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă, iar acum, un magistrat care are o pensie lunară de 18.000 de lei, obligă statul să plătească pentru el 17.000 de lei, fiindcă contributivitatea sa a fost de 2.000 de lei. Liberala explică faptul că trebuie găsite acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate.

Diferențe uriașe între pensionari

În România există o diferență uriașă între pensionari. De exemplu, un bătrân care a muncit toată viața și a plătit taxe și impozite primește o pensie de 800 de lei, în timp ce un magistrat primește chiar și 70.000 de lei. Sunt și situații mult mai revoltătoare. După ce că au pensii uriașe, unii oameni se angajează și în sistemul public și cumulează pensia cu salariul.