Social-democrații se referă la decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență conform căreia se vor putea organiza evenimente doar dacă persoanele participante vor fi vaccinate împotriva coronavirusului.

PSD somează Guvernul Cîțu

„PSD somează Guvernul să revizuiască imediat decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență care conține numeroase elemente de discriminare a unor largi categorii de cetățeni, contrar principiilor adoptate la nivelul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul formațiunii.

Social-democrații spun că atât timp cât în România nu există nicio lege adoptată de Parlament prin care să se prevadă obligativitatea vaccinării anti-COVID, orice discriminare pe acest criteriu este ilegală și neconstituțională.

În decizia CNSU se arată că persoanele nevaccinate nu vor avea voie să participe la evenimente decât dacă sunt vaccinate. Conform deciziei autorităților, nu contează dacă oamenii au fost imunizați prin boală sau sunt testate pozitiv. PSD spune că această măsură este o abordare neconstituțională și anti-europeană.

Organizatorul UNTOLD: Măsurile nu trebuie să fie discriminatorii

În toate abordările adoptate la nivelul Uniunii Europene se asigură un tratament egal pentru persoanele care îndeplinesc cel puțin unul dintre cele trei criterii: vaccinare, test negativ, imunizare prin boală, mai transmite sursa citată.

Și organizatorul festivalurilor UNTOLD și Neversea a vorbit despre această decizie și a declarat că speră că autoritățile le vor da posibilitatea și celor care se testează sau care au trecut prin boală să participe la evenimente, fiindcă altfel ar fi o măsură discriminatorie.

Apel dur către Guvernul Cîțu! PSD: Să nu îi mai discrimineze pe românii care nu se vaccinează

„Dacă avem participanții vaccinați înseamnă că putem să dăm drumul la evenimente fără să existe această limitare a numărului de participanți. Pe de altă parte, noi am insistat și sperăm că în continuare se ia în calcul și acea măsură, care să nu fie una discriminatorie și care să le permită și celor care nu s-au vaccinat să vină la evenimente atâta vreme cât se testează sau atâta vreme cât au trecut prin boală și au anticorpi”, a spus Edi Chereji.

Decizia autorităților

De la 1 iunie se pot organiza din nou festivaluri în România. Decizia vine ca urmare a hotărârii Guvernului de la București de a relaxa o parte din măsurile restrictive. Vicepremierul României, Dan Barna, spune că de la data de 1 iunie se pot din nou organiza evenimente care presupun participarea unui număr mare de persoane, cum sunt concertele sau festivalurile. La aceste evenimente vor participa însă exclusiv persoanele vaccinate anti – coronavirus.