După ce în România a fost înregistrat primul caz de șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca, medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre acordarea compensațiilor pentru cei care au suferit reacții adverse grave după ce au fost vaccinate.

Declarațiile făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că o reacție alergică majoră care apare după administrarea unui tratament. Și a mai explicat că este foarte clar că o astfel de reacție a apărut în urma vaccinării. Totuși, cât despre acordarea unei compensații pentru cineva care a suferit o astfel de reacție, după ce i s-a administrat vaccinul, dar care s-a făcut bine, el a declarat că nu este cazul.

„În ceea ce privește un mecanism de compensație, atâta timp cât evoluția pacientei este foarte bună, cu recuperare completă, nu cred că se pune cazul de acest gen de măsură”, a spus acesta.

Mai mult decât atât, Valeriu Gheorghiță a mia precizat că acest tip de reacție poate să fie declanșată de orice. Este o reacție greu de anticipat. Mai ales că persoana la care apare nu are nici un fel de antecedente legate de reacțiile alergice.

„Este important de precizat că reacția anafilactică poate să fie declanșată de orice trigger (…). Reacția anafilactică presupune preexistența unor anticorpi care generează această dezordine imunologică și care instalează, până la urmă, manifestările alergice severe. Deci este o reacție greu de anticipat. Mai ales la o persoană care nu are istoric de reacții alergice”.

Nu în ultimul rând, specialistul a mai adăugat că acest tip de reacție anafilactică apare foarte rar. De fapt se întâlnește la 2-5 cinci cazuri, dintr-un milion de doze administrate. Cât despre reacțiile grave care apar după ce s-a făcut vaccinul anti-covid, medicul a afirmat că este foarte important ca recunoașterea unei reacții de tip anafilactic să se facă la timp și să fie tratată corect.

Ar putea fi compensați cei care suferă reacții adverse grave din cauza vaccinului? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță?

OMS are în plan un program de compensații

Între timp, OMS potrivit anunțului făcut de OMS se pregătește un program prin care cei care au avut reacții adverse severe în urma vaccinării contra virusului Sars-Cov-2 să primească compensații. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care provin din cele 92 de state cele mai sărace ale lumii și care au suferit reacții adverse grave ar urma să fie compensați.

Pot beneficia de acestă compensație doar cei care au fost vaccinați prin intermediul  COVAX. O platformă carea  a fost creată de OMS şi împreună cu alte entităţi. Și care are scopul de a  garanta un acces echitabil la aceste tratamente statelor  cu venituri medii şi mici.