Invitat la Digi24,  ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a vorbit și despre prețul cartelelor de metrou. Mai ales că acest preț nu a mai fost schimbat de cinci ani.

,,Este o opțiune”

Cu toate acestea, oficialul a ținut să mai menționeze și că prin o astfel de decizie ar putea crește reticența oamenilor de a folosi transportul în comun. Mai ales în contextul pandemiei. Drulă a specificat că această măsură este o posibilă opțiune, despre care s-ar putea discuta, în momentul în care Metrorex o să aibă o nouă conducere.

,,Este o opțiune. Nu am avut această discuție. Aștept să se instaleze noua conducere. Dar de 5-6 ani nu a mai crescut tariful. Pe partea de venituri – se poate umbla și acolo, dacă facem comparație cu alte capitale din zonă”, a afirmat Drulă pentru Digi24.

Ar putea să crească prețul pentru cartelele de metrou? Ce spune ministrul Drulă

,,Trebuie să avem un pic grijă”

Mai mult decât atât oficialul a mai subliniat și că și că din cauza crizei sanitare actuale foarte mulți ar putea să evite folosirea transportului în comun, de teama infectării cu coronavirus. În plus, chiar dacă s-ar majora prețul, acest lucru ar putea fi de ajutor pentru Metrorex. Însă după cum a mai menționat ministrul, nu este suficient pentru a umple găurile.

„Trebuie să avem un pic grijă, pentru că suntem și în pandemie și oamenii au o oarecare teamă de mijloacele de transport în comun, dar există o flexibilitate în momentul în care de 5 ani, numai dacă ne uităm la inflație, ar trebui măcar o ajustare în zona asta”, a mai spus oficialul.

El a explicat că la o creștere de 20% pe zona tarifară, la bugetul de stat ar putea fi încasat anual 50 de milioane de de lei în plus. Iar acești bani ar putea fi folosiți pe partea de venituri.  Însă chiar și așa, compania Metrorex nu se pute susține doar prin vânzarea cartelelor de călătorie.

„În 2016 se susținea 60%, ceea ce e într-o zonă sănătoasă, 70% ar fi fost și mai bine, și acum s-a prăbușit la 30%, ceea ce e nesustenabil”.

Care sunt primele concluzii ale Corpului de Control

De la ocuparea funcție de ministru, Cătălin Drulă, a trimis Corpul de Control, iar joi a vorbit și despre primele concluzii. Potrivit declarației făcute, primele concluzii la care s-a ajuns în urma controului, arată că salariile au fost negociate nelegal. De asemenea, toți salariații beneficiază de spor ,,de metrou”, care este aplicat însă într-un mod abuziv. Și nu în ultimul rând au fost încheiata mai multe contracte care au produs pagube cu  firma sindicatului.

Demnitarul a mai afirmat și că un nou Consiliu de Administrație a fost numit la Metrorex. Potrivit acestuia, persoanele care fac parte  sunt oameni cu experiență în managementul de top și sunt independenți de sindicat. Drulă a dat asigurări că noua echipă, are toată susținerea sa în a se ocupa de restructurarea Metrorex.