Asta le mai lipsea pensionarilor. Anunţ de ultimă oră de la ministrul Muncii

Florin Manole a declarat marți seară, în direct la B1TV, că nu se pune problema unui blocaj în activitatea caselor de pensii, chiar dacă există tensiuni și nemulțumiri printre angajați. Potrivit acestuia, diminuarea unor sporuri a afectat veniturile și a generat nemulțumiri serioase în sistem.
Nemulțumirile sunt legate de condițiile grele de muncă și scăderea veniturilor
Ministrul a spus că a avut mai multe întâlniri în aceeași zi cu sindicatele și a pus accent pe importanța dialogului social.
„Nu, nu există riscul acestui blocaj. Azi a fost o zi în care am avut mai multe astfel de discuţii cu sindicatele pe mai multe teme. Indiferent de situaţia economică, indiferent de deciziile guvernului, indiferеnt de numele premierului sau de reformele anunţate mai bune sau mai rele, dialogul social e extrem de important”, a afirmat Florin Manole.
El a precizat că angajații caselor de pensii nu au o muncă ușoară și că salariile acestora nu sunt mari.
„Angajaţii din zona caselor de pensii sunt nemulţumiţi”
, a spus ministrul, explicând că sporul pentru condiţii vătămătoare a fost adesea criticat pe nedrept în spațiul public.
„Sporul pentru condiţii vătămătoare a făcut carieră în dezbaterea publică din punct de vedere ale exemplelor de aşa nu. A făcut carieră pentru că se exemplifica cu oameni şi cu funcţii care câştigau mult peste medie şi care îşi sporeau veniturile prin acest mecanism. Însă, pentru un om care câştigă 4.000-5.000 de lei net, de exemplu, la Casa de Pensii poate să câştige şi 6.000, dar nu toţi, reduci sporul de condiţii vătămătoare, e o diminuare a veniturilor, o diminuare care se simte şi asta trebuie să o admitem. Nu este la fel minus 1.000 de lei sau minus 500 de lei la venituri dacă ai 10.000 sau dacă ai 5.000”, a explicat Florin Manole.
Ministrul a subliniat și condițiile dificile de muncă cu care se confruntă angajații. A oferit ca exemplu situația de la Ploiești, unde documentele sunt într-o stare precară.
„Oamenii ăştia lucrează cu documente foarte vechi, unele dintre ele aproape distruse, unele atinse de mucegai. Adică nu e chiar o muncă de birou”, a afirmat Florin Manole.
Întrebat de ce foștii miniștri PSD nu au remediat problema de la Prahova, ministrul a evitat să arunce vina și a vorbit despre o problemă de ansamblu.
„Nu sunt venituri exorbitante şi astea nu sunt condiţii de stat la birou, cum să zic, fără nicio problemă şi foarte confortabil”, a spus ministrul Muncii.
El a adăugat că este greșit să fie generalizate salariile din sistemul bugetar și că nu trebuie puși toți funcționarii în aceeași categorie cu cei care au venituri foarte mari.
„Pentru genul ăsta de oameni, eu cred că şi Ministrul Muncii, dar nu numai, şi Ministrul Fondurilor Europene, şi Ministrul Sănătăţii şi aşa mai departe, trebuie să-i spună premierului şi trebuie sa spună opiniei publice ‘Haideţi să măsurăm un pic cuvintele şi situaţiile’. Şi haideţi să-i criticăm pe ăia care câştigă 20.000 sau 25.000 de lei”, a mai declarat Florin Manole.
El a revenit la ideea că tăierea sporurilor lovește cel mai tare în cei cu venituri mici, pentru care minus 500 sau 1.000 de lei înseamnă o pierdere greu de suportat.
Florin Manole a precizat că dialogul cu sindicatele va continua și că nu se va permite ca situația să degenereze. Cu toate acestea, nu a oferit soluții concrete și nici termene clare pentru rezolvarea nemulțumirilor din sistem.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨