Atacurile asupra civililor ucraineni, o strategie militară a Rusiei pentru a teroriza populația

Atacurile recente cu rachete balistice ale Rusiei asupra orașelor ucrainene Sumî și Krivoi Rog, care au ucis și rănit zeci de persoane, nu sunt simple greșeli, ci fac parte dintr-o strategie militară rusă de a teroriza populația civilă și de a o întoarce împotriva armatei și guvernului ucrainean.
Scopul războiului total al Rusiei
„Rusia poartă un război total împotriva Ucrainei”, a declarat Mîkola Bielieskov, analist militar și cercetător la Institutul Național Ucrainean pentru Studii Strategice. „Scopul acestui război total este de a forța civilii să creeze presiune asupra autorităților ucrainene pentru a negocia o înțelegere în termenii Rusiei.”
În ciuda acestei strategii, rușii nu au reușit să atingă obiectivul. În schimb, aceste atacuri teroriste au amplificat tensiunile din societatea ucraineană, pe măsură ce războiul intră în al patrulea an.
Aruncarea vinei asupra propriilor cetățeni
Atacurile rusești au provocat și o serie de acuzații interne în Ucraina. Un exemplu este cel al deputatei Mariana Bezuhla, care a acuzat armata ucraineană că a pus în pericol civilii prin organizarea unei ceremonii de premiere a soldaților la Sumî, deși știa despre viitorul atac rusesc. În același context, primarul din Konotop, Artem Semenihin, l-a acuzat pe guvernatorul local de organizarea ceremoniei pentru o brigadă militară locală, afirmând că acesta a ajutat Rusia să justifice „un atac genocidar” asupra ucrainenilor.
În același timp, Rusia se folosește de prezența trupelor în oraș pentru a legitima un atac care a atras condamnarea internațională. Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit două rachete balistice împotriva orașului Sumî, afirmând că acestea au vizat o „adunare a comandamentului militar ucrainean” și că a ucis 60 de militari inamici. În plus, Moscova a acuzat Kievul că „folosește din nou civilii drept scuturi umane”.
Indiferent dacă trupele au fost sau nu prezente în Sumî, Rusia a folosit un limbaj similar pentru a-și justifica și celelalte atacuri asupra orașelor ucrainene care au făcut victime printre civili, atrage atenția Bilieskov.
În ciuda acestor atacuri, soldații ucraineni nu mai stau în cazărmi. În schimb, soldații locuiesc în apartamente obișnuite, dar este dificil să închirieze astfel de camere, deoarece mulți localnici se tem să nu fie loviți de o rachetă sau o dronă rusească dacă își deschid ușile pentru militari.
„Pe linia frontului este aproape imposibil să găsești o casă. La sosirea la punctul de concentrare, de multe ori trebuia să te înghesui fie în case distruse, fie în mașini”, a declarat pentru Politico un soldat ucrainean care s-a identificat doar cu prenumele său, Andrii. „Principalul motiv pe care l-am auzit de la cei care nu ne lăsau să închiriem o casă era: O rachetă va zbura aici din cauza voastră! Nu avem nevoie de asta”, a adăugat Andrii.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨