Cumpărăturile pe internet au devenit un lucru din ce în ce mai obișnuit. Și tot mai multe anunțuri prin care sunt scoase la vânzare diverse lucruri încep să apară zilnic.

Atacurile de pe site-urile de anunțuri s-au înmulțit

Totuși și escrocii au găsit noi modalități de a profita de dorința oamenilor de a cumpăra online. De fapt, numărul atacurilor de pe site-urile de anunțuri a crescut foarte mult în ultima vreme. Mai nou hoții se prefac interesați de un anumit produs, după care îi solicită vânzătorului datele cardului motivând că are nevoie de aceste date pentru a putea pune banii în cont. Însă în realitate după obținerea datelor, foarte mulți se trezesc fără bani pe card.

De foarte multe ori cei care nu acordă suficient de multă atenție ajung să fie păcăliți să dea click pe un anumit link. O astfel de experiență a avut și Oana care a publicat un anunț potrivit căruia vindea o bormașină. Ea a primit un mesaj pe WhatsApp, însă modul în care era scris acel mesaj i-a dat de gândit.

Femeia a povestit  pentru știrile ProTV că mai multe cunoștințe de la ei au trecut prin situații similare.

,,Mi-a zis că va trebuie să dau click pe un link şi să bag datele cardului. Atunci mi-am dat seama clar că este ceva în neregulă. Şi când am întrebat dacă asta e nouă metodă, nu mi-a mai răspuns nimic. Prietena mea cea mai bună a pus la vânzare tot aşa nişte haine şi a doua zi a primit mesaj, iar vecina mea chiar săptămâna trecută mi-a povestit că a păţit acelaşi lucru”, a povestit Oana Arsene.

Atenție la aceste mesaje dacă vinzi produse pe net. Îți pot goli imediat cardul!

Nu dați click pe link-urile primite

O altă persoană care a pățit la fel a povestit că a dat click pe link-ul primit din curiozitate. Iar suma care îi apărea nu era în lei. Totuși, nu a mai continuat cu acestă operațiune. Însă recunoaște că cel mai probabil ar fi rămas fără bani.

Desigur există și situații în care falșii cumpărători nici nu mai traduc cum trebuie mesajele și le trimiți direct în engleză. De aceea este foarte important ca cei care au produse scoase la vânzare, să acorde atenție.

Un indiciu care ar trebui să vă dea de gândit este faptul că pretinsul cumpărător vă spune că nu are cum să vorbească la telefon. Însă nu are niciun fel de problemă în a comunica în scris. De asemenea, în cazul în care vi se solicită datele cardului este un alt indiciu că ceva nu e în regulă. Mai ales că pentru achiziționarea unui produs nu este nevoie decât de codul IBAN. De aceea când o persoană necunoscută solicită să îi oferiți detalii despre numărul cardului, data de expirare sau codul de pe spate, atunci trebuie să fiți foarte atenți.

Nu în ultimul rând în cazul în care vreți să achiziționați anumite produse și vi se cer datele menționate mai sus, atunci ar putea însemna că ceva nu este în regulă.  Specialiștii de la CERT.ro avertizează că infractorii continuă să își diversifice metodele de înșelăciune. De aceea, dacă mai primiți mesaje suspecte sau email-uri este bine să verificați înainte pentru că ar putea fi vorba despre o fraudă

Sursa: Știrile Pro TV