Autoritățile austriece au suspendat vaccinările cu un lot de vaccin AstraZeneca ca măsură de precauție, în timp ce investigează moartea unei persoane și dezvoltarea unei embolie pulmonare de către cea de-a doua.

O anchetă este în curs

Acestora li s-a administrat o doză de vaccin de la AstraZeneca, a declarat duminică o agenție de sănătate, potrivit Reuters.

Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură temporală cu vaccinarea din același lot de vaccin AstraZeneca din clinica raională Zwettl”. 

Este vorba despre o femeie (49 de ani), care a murit ca urmare a unor tulburări severe de coagulare. În timp ce o altă femeie (35 de ani) a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează. Au transmis autoritățile. O embolie pulmonară este o boală pulmonară acută cauzată de un cheag de sânge dislocat.

Cu toate acestea, oficialii au transmis că nu există dovezi care să arate o reacție de cauzalitate.

„În prezent, nu există dovezi ale unei relații cauzale cu vaccinarea”, a transmis BASG.

Ziarul elvețian Niederoesterreichische Nachrichten, precum și radiodifuzorul ORF și agenția de știri APA au raportat că femeile erau ambele asistente și lucrau la clinica Zwettl.

BASG a mai transmis și că coagularea sângelui nu se numără printre efectele secundare cunoscute care pot să apară în urma vaccinării. De asemenea, investigația continuă. Pentru a exclude complet orice legătură posibilă.

„Ca măsură de precauție, stocurile rămase din lotul de vaccin afectat nu mai sunt eliberate sau folosite la vaccinare”. Au mai anunțat oficialii.

Austria suspendă imunizarea cu un lot de vaccin AstraZeneca, din cauza unui deces. Autoritățile au început o anchetă!

Reacția AstraZeneca

Agenția de știri APA a citat AstraZeneca spunând că în prezent compania este în contact cu autoritățile austriece. Și că va susține pe deplin ancheta. Menționând că vaccinul a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și Organizația Mondială a Sănătății, pe baza unui program clinic global. La care au luat parte 23.000 de participanți.

Totodată, toate aceste evaluări au ajuns la concluzia că vaccinul produs AstraZeneca este sigur și eficient, a mai subliniat compania, potrivit APA.

În 30 ianuarie, autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat vaccinul,  spunând că este eficient și sigur de utilizat.

În plus, reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte, iar problemele de coagulare a sângelui nu au fost raportate, potrivit Reuters