Autismul virtual afectează copilăria modernă: Consecințele expunerii excesive la ecrane

Un fenomen îngrijorător ia amploare: autismul virtual. Această problemă modernă este legată direct de expunerea excesivă a copiilor la ecrane, de la vârste foarte mici. Specialiștii încep să vorbească despre o criză tăcută a copilăriei moderne, care afectează tot mai mulți copii.
Autismul virtual, o problemă alarmantă
Autismul virtual nu este o problemă cu care părinții se confruntă cu ușurință. De cele mai multe ori, acceptarea diagnosticului pus de medici este dificilă. Unul dintre cazurile prezentate de specialiști este al unui copil care nu se juca, nu răspundea la întrebări și petrecea până la 4-5 ore pe tabletă. În momentul în care părinții încercau să-i ia tableta, copilul devenea violent și refuza să comunice.
Dorina Oniță, medic psihiatru Arad: Impactul asupra copiilor este dezastruos! Afectează, în special, acele regiuni din creier care sunt implicate în învățare, atenție, controlul impulsurilor și empatie.
Studiile recente arată că copiii sub doi ani nu ar trebui expuși deloc la ecrane, iar între 2 și 5 ani este permis doar o oră pe zi. Din păcate, din lipsă de timp sau dorința de liniște, părinții apelează la tehnologie pentru a-și ține copiii ocupați.
Consecințele expunerii prelungite la ecrane
Comportamentul copiilor afectați de expunerea prelungită la ecrane este observat și la școală. Sarcinile la școală trebuie duse la bun sfârșit, dar acești copii își pierd foarte ușor atenția. Pe telefon, informațiile vin rapid, ceea ce la școală nu se întâmplă. La școală, copiii trebuie să citească sarcina, să o înțeleagă și apoi să o rezolve.
Din fericire, autismul virtual este reversibil. Vindecarea se face prin tratament specializat și terapie, însă poate dura chiar și ani. Este esențial ca părinții să fie conștienți de această problemă și să ia măsuri pentru a limita timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨