Autoritatea Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteo de ultima ora pentru mai mult de jumatate din tara. Furtuni, grindina si ploi torentiale sunt asteptate in intervalul orar 12.00 – 23.00 in mai multe regiuni din Romania. Cantitatile de apa vor fi de pana la 40 de litri pe metru patrat, iar vremea se va raci semnificativ in urmatoarele zile. Iata ce trebuie sa stiti despre prognoza meteo pentru acest weekend.

[read more]

Subtitlu 1: Avertizare de furtuni si ploi torentiale

Avertizarea emisa de ANM este valabila pentru mai multe zone din tara, printre care Banat, Maramures, Transilvania si Moldova. „Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, grindina, intensificari ale vantului si vijelii in cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum si la munte.”, se arata in avertizarea meteo ANM.

In intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitatile de apa vor fi de 20-25 l/mp si izolat de peste 40 l/mp, mai ales la deal si la munte. Astfel de fenomene vor fi semnalate astazi, izolat, si in restul tarii.

Subtitlu 2: Prognoza meteo pentru weekend

Un front atmosferic rece va traversa Romania in acest weekend, iar temperaturile se vor raci semnificativ. Vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata, furtuni, ploi torentiale si intensificari ale vantului.

Prognoza meteo pentru vineri, 2 iunie, indica primele innorari si averse in zonele de munte, in jurul pranzului. Dupa-amiaza, furtunile se vor extinde, local, si in zonele joase, mai ales in vest, sud-vest si nord-est. Pe alocuri, in nordul Moldovei, ploile vor fi insotite de vijelii si caderi de grindina.

Prognoza meteo pentru sambata, 3 iunie, arata ca ploile si furtunile se vor muta in centrul si sudul tarii. In Oltenia si, local, in Muntenia, Dobrogea si sudul Transilvaniei, vor fi posibile averse torentiale puternice, ce vor acumula peste 30 – 50 l/mp, descarcari electrice frecvente si intensificari ale vantului.

In Duminica Rusaliilor, vor mai fi posibile cateva ploi si furtuni in vest si sud-vest, dar in general vremea va fi linistita si destul de racoroasa in majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pentru luni, 5 iunie, indica o usoara incalzire a vremii, dar si posibilitatea unor averse locale in zonele de deal si munte.

Concluzie:
Romanii sunt avertizati sa se pregateasca pentru furtuni, grindina si ploi torentiale, in urmatoarele zile. ANM recomanda ca oamenii sa ia masuri de precautie si sa fie informati cu privire la evolutia vremii. In cazul in care exista riscul inundatiilor, autoritatile recomanda sa se ia masuri de evacuare in zonele cu risc crescut. De asemenea, soferii trebuie sa fie atenti la conditiile de drum si sa circule cu prudenta pentru a evita accidentele.

[/read]