Avertizare imediată de la ANM: Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și vânt. Lista localităților vizate

Data actualizării: 16 iulie 2025

ANM a emis miercuri dimineață o avertizare Cod galben de vreme rea, care vizează mai multe localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Suceava. Avertizarea este valabilă începând cu ora 09:30 și se va menține până la ora 10:30.

Conform meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor depăși local 20–25 l/mp, descărcări electrice frecvente și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Avertizarea este una imediată și se referă la fenomene meteo periculoase imediate


Zonele vizate din județul Bistrița-Năsăud sunt: Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Șieu Măgheruș, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieu Odorhei, Cetate, Șieuț, Milaș, Monor și Matei.

Citește și:

În județul Maramureș, sunt vizate localitățile: Sighetu Marmației, Borșa, Dragomirești, Moisei, Vișeu de Sus, Vișeu de Jos, Bocicoiu Mare, Bârsana, Ruscova, Leordina, Poienile de sub Munte, Oncești, Bistra, Săcel, Săliștea de Sus, Petrova, Giulești, Rona de Sus, Rona de Jos, Repedea și Remeți.

În județul Suceava, avertizarea include: Broșteni, Crucea, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Breaza, Dorna-Arini, Ciocănești, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Fundu Moldovei, Sadova, Izvoarele Sucevei, Vatra Dornei, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Iacobeni și Coșna.

Meteorologii atrag atenția că astfel de avertizări imediate sunt emise pentru fenomene care pot produce pagube rapide și semnificative, mai ales în zonele montane și submontane. În aceste condiții, autoritățile recomandă populației să se adăpostească în locuri sigure, să evite deplasările și să nu se adăpostească sub copaci în timpul descărcărilor electrice.

„Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului”

Conform procedurilor ANM, aceste tipuri de coduri galbene de tip nowcasting sunt transmise cu maximă urgență prin sistemul Ro-Alert sau alte canale oficiale, iar durata lor este, în general, de 60 de minute, cu posibilitate de prelungire sau actualizare, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice.

Astfel de fenomene periculoase sunt obișnuite în lunile de vară, mai ales în zonele de deal și munte, unde masele de aer cald se întâlnesc frecvent cu fronturi reci, generând instabilitate atmosferică severă. În cazul actual, județele vizate sunt predispuse la scurgeri de pe versanți, torenți și viituri rapide pe râurile mici.

ANM recomandă ca în astfel de situații oamenii să urmărească anunțurile oficiale transmise prin canalele de alertă, iar cei care se află în zonele afectate să fie pregătiți pentru eventuale întreruperi de curent, căderi de copaci sau inundații localizate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨