Un nou ciclon a pus stăpânire pe teritoriul României, aducând cu el ninsori abundente și viscol puternic. Vestul țării va fi cel mai afectat, iar Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de cod galben pentru această regiune. Potrivit specialiștilor, vântul va atinge rafale de peste 110 kilometri pe oră.
[read more]
În afara vestului țării, celelalte regiuni vor fi afectate de precipitații mixte și polei. Cantitățile de apă vor fi local ridicate, atingând între 20 și 35 de litri pe metru pătrat. Totodată, vântul va sufla cu intensitate, rafalele ajungând în general la 60-75 de kilometri pe oră. Fenomenul va fi însoțit de intervale de viscol și vizibilitate redusă.

Carpații Meridionali și de Curbură vor fi cele mai grav afectate zone, în special la altitudini mai mari de 1700 de metri. Aici se vor înregistra rafale puternice de vânt, atingând viteze între 90 și 110 kilometri pe oră. Ninsorile și viscolul vor fi intense, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. Această situație a determinat meteorologii să emită o alertă de cod portocaliu pentru această regiune.

Reclamă

De asemenea, Dobrogea se află sub amenințarea intensificărilor vântului, cu viteze în general de 55-60 kilometri pe oră, dar și izolat peste 70 de kilometri pe oră pe litoral. Pentru această zonă, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod galben, valabilă pentru intervalul 28 noiembrie, ora 14:00 – 29 noiembrie, ora 10:00.

Astfel, autoritățile fac apel la toți cetățenii să fie precauți, să evite deplasările în zonele afectate și să se informeze constant despre evoluția situației meteorologice. Este recomandat să se ia măsuri de protecție și să se evite zonele expuse vântului puternic și viscolului.

Avertizare meteorologică de cod galben și cod portocaliu în România: ce trebuie să știm?

România se confruntă cu o nouă avertizare meteorologică de cod galben și cod portocaliu, emisă de Administrația Națională de Meteorologie. Fenomenele extreme afectează mai multe regiuni ale țării și impun luarea unor măsuri preventive.

Codul galben, valabil în intervalul 28 noiembrie, ora 10:00 – 29 noiembrie, ora 8:00, avertizează asupra intensificărilor vântului, viscolului și ninsorilor însemnate cantitativ. Cele mai afectate zone vor fi vestul României, unde se vor înregistra rafale de vânt ce vor depăși 110 kilometri pe oră. De asemenea, la altitudini de peste 1500 de metri, se vor produce ninsori abundente și se va depune un strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor varia între 20 și 35 de litri pe metru pătrat.

Pentru Carpații Meridionali și de Curbură, a fost emisă o alertă de cod portocaliu, valabilă în intervalul 28 noiembrie, ora 12:00 – 28 noiembrie, ora 23:00. Aici se vor înregistra intensificări susținute ale vântului, rafale puternice de 90-110 kilometri pe oră, ninsori abundente și vizibilitate redusă sub 50 de metri.

Dobrogea nu este ocolită de fenomenele extreme, în această regiune fiind emisă o avertizare de cod galben pentru intensificări ale vântului. Vitezele vântului vor atinge în general 55-60 de kilometri pe oră, iar pe litoral se pot înregistra și rafale peste 70 de kilometri pe oră. Avertizarea este valabilă în intervalul 28 noiembrie, ora 14:00 – 29 noiembrie, ora 10:00.

Recomandări pentru cetățeni și autorități

În fața acestor condiții meteorologice periculoase, cetățenii trebuie să fie precauți și să adopte măsuri de precauție. Este important să se evite deplasările în zonele afectate, să se urmărească în permanență informațiile oficiale și să se respecte indicațiile autorităților locale.

Autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență, să monitorizeze evoluția fenomenelor meteorologice și să pregătească măsuri de protecție pentru populație. De asemenea, se impune informarea constantă a cetățenilor, astfel încât aceștia să cunoască pericolul și să poată să se protejeze în consecință.

Este important ca toți cetățenii să se implice în această situație, să ofere sprijin celor aflați în dificultate și să acorde atenție maximă recomandărilor autorităților. Numai prin responsabilitate și solidaritate putem face față acestor condiții meteorologice extreme și să ne asigurăm siguranța.
[/read]