Avionul experimental XB-1 depășește bariera sunetului: „Imaginea face ceea ce este invizibil să devină vizibil”

Data actualizării: 9 martie 2025

Într-o primă pentru avionica civilă, avionul experimental XB-1 a depășit bariera sunetului, marcând un moment istoric în industria aeronautică. Avionul, operat de o companie privată americană, a realizat acest lucru în ciuda numeroaselor provocări tehnologice și logistice.

XB-1 este primul avion supersonic civil fabricat de o companie privată din America. Acesta a fost capturat în timp ce spărgea bariera sunetului, un fenomen care a fost vizualizat folosind strioscopia, un proces de fotografiere a fenomenelor care au loc în masa unui fluid, inclusiv în aer.

Echipele NASA documentează momentul

Undele de șoc formate în jurul avionului în timp ce zboară cu viteze supersonice au fost surprinse de echipele NASA de la sol. „Imaginea face ca ceea ce este invizibil să devină vizibil”, a declarat Blake Scholl, fondatorul și directorul general al companiei private americane.


Pentru a putea realiza imaginea Schlieren, principalul pilot de încercare al Boom, Tristan „Geppetto” Brandenburg a trebuit să aducă XB-1 într-o anumită poziție, deasupra Deșertului Mojave, exact la momentul potrivit.

Citește și:

Implicațiile acestui succes

Zgomotul asurzitor produs de avioanele supersonice când sparg bariera sunetului a făcut ca guvernele să interzică boomul sonic deasupra zonelor dens populate sau să permită producerea lor doar deasupra oceanelor. Cu toate acestea, în lipsa unui boom sonic perceptibil, zborurile de pe o coastă pe alta a Americii ar putea deveni cu 50% mai rapide, potrivit lui Scholl.

Pe 28 ianuarie, XB-1 a realizat primul său zbor supersonic. Avionul experimental este precursorul Overture – un avion de linie supersonic care a primit deja 130 de comenzi și precomenzi de la companiile aeriene American Airlines, United Airlines și Japan Airlines.

„Cred foarte mult în revenirea zborurilor supersonice și, în ultimă instanță, a le face disponibile pentru toți pasagerii pe toate rutele”, a spus Scholl. Planul celor de la Boom este ca Overture să devină operațional până la finalul deceniului, când va transporta între 64 și 80 de pasageri cu o viteză (Mach 1,7) de două ori mai mare decât cea cu care zboară avioanele de linie pe care le avem în prezent.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨