Bacterie nouă în Marea Neagră prezintă pericol pentru copii și consumatorii de fructe de mare

Data actualizării: 18 august 2025

Un nou tip de bacterie, numită Vibrio, a fost identificat în apele Mării Negre, reprezentând un pericol semnificativ pentru copii și consumatorii de fructe de mare. Bacteria se dezvoltă în apele calde, atunci când temperatura depășește 20°C. Acest lucru a fost confirmat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care a identificat Marea Neagră, alături de Marea Baltică și Marea Nordului, ca zone cu risc.

Impactul bacteriei Vibrio

Bacteriile de tip Vibrio se înmulțesc în momentul în care apa mării trece de 20°C, iar nivelul de salinitate scade. În Marea Neagră, de exemplu, apa ajunge frecvent în perioada verii la 26°C. Specialiștii de la Centrul European de Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că apa tot mai caldă a mării favorizează înmulțirea explozivă a acestor bacterii, care provoacă afecțiuni digestive.

Consumul de fructe de mare din aceste surse poate fi extrem de dăunător atât pentru adulți, cât și pentru copii. Baia în mare poate deveni de asemenea periculoasă dacă avem leziuni sau tăieturi la nivelul pielii. Dacă microbul ajunge în sânge, poate să cauzeze septicemie, însă în 80% din cazuri provoacă gastroenterite sau iritații la nivelul pielii.


Recomandări pentru prevenire

Specialiștii recomandă să gătim foarte bine fructele de mare înainte să le consumăm. De asemenea, dacă vrem să facem o baie în mare, dar avem leziuni pe piele, ar trebui să le acoperim cu un plasture.

Citește și:

„În primul rând, sunt baterii care se dezvoltă la o temperatură ceva mai ridicată și la un anumit grad de salinitate. Trebuie să fim foarte atenți, în special pentru cei mici, dar poate și pentru cei adulți, la controlul din punct de vedere medical, la controalele care se fac din punct de vedere bacteriologic în zonele în care mergem să facem baie”

, a explicat Carmen Doroboț, medic primar specialist în boli infecțioase.

Acest risc se menține ridicat și pentru anii care urmează, având în vedere fenomenul de încălzire globală. Prin urmare, este esențial să fim conștienți de pericolele pe care le reprezintă aceste bacterii și să ne protejăm prin adoptarea unor măsuri preventive adecvate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨