Mai mulți lideri europeni poartă discuții cu Rusia pentru achiziționarea de doze de vaccin Sputnik V. Vaccinul rusesc, care la început a stârnit suspiciuni, începe să înregistreze din ce în ce mai multe cereri.

Printre țările care au în vedere utilizarea vaccinului Sputnik V în campaniile de imunizare în masă a cetățenilor se numără Ungaria, Cehia, Slovacia. Mai nou, Austria este interesată să cumpere doze de ser de la ruși.

Țările europene iau din ce în ce mai serios în calcul posibilitatea ca vaccinul rusesc anti-coronavirus să fie folosit în campaniile de imunizare.

Vaccinul rusesc, folosit în Austria?

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a purtat discuții cu președintele rus Vladmiri Putin în acest sens. Vaccinul rușilor nu va fi utilizat în Austria însă până ce serul nu va primi avizul pozitiv din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Mai mult decât atât, Austria ia serios în calcul să producă vaccinul rusesc Sputnik V chiar în interiorul țării. De asemenea, țara se gândește serios să colaboreze cu oamenii de știință din Israel și Danemarca pentru a dezvolta noi vaccinuri anti-coronavirus care să fie folosite în prevenirea infectărilor cu noile tulpini ale Covid-19.

Austria a lansat numeroase critici la adresa Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru faptul că autorizarea vaccinurilor anti-coronavirus la nivelul Uniunii Europene (UE) se face cu mari întârzieri. De asemenea, critici au existat și legat de faptul că transporturile de doze de vaccin sunt distribuite cu întâziere de producătorii farmaceutici.

Austria este de părere că autoritățile nu ar trebui să depindă de Uniunea Europeană (UE) și de organismele ei pentru succesul campaniei de vaccinare.

„Trebuie să ne pregătim pentru mai multe mutaţii şi nu ar trebui să depindem în continuare doar de UE în materie de producere a vaccinurilor de a doua generaţie”, a declarat cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

În prezent, în campaniile de vaccinare din statele membre UE sunt autorizate pentru a fi folosite trei vaccinuri anti-Covid-19, respectiv Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca / Oxford. Un al patrulea vaccin care ar putea fi curând distribuit în țările europene este cel de la Johnson & Johnson.

Vaccinul rusesc Sputnik V este deja folosit în Ungaria, țară care nu a ținut cont de faptul că serul nu a fost autorizat în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, vaccinul rușilor urmează să mai fie folosit în Slovacia și în Cehia.