Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceara este una dintre cele mai iubite flori, care poate infrumuseta orice spatiu din casa sau gradina. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se spune ca floarea produce mir in mod natural si ca are proprietati curative. Aceasta floare delicata, originara din India, China si Australia, face parte din familia Asclepidaceae si este apreciata pentru aspectul sau unic si parfumul imbatator.

Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este intamplatoare. Aceasta planta de culoare alb-rozalie are frunze lucioase, carnoase si parfumate, iar atunci cand este atinsa, elimina un lichid incolor, dulce si parfumat, asemanator unei lacrimi. De altfel, aceasta planta este folosita in special la confectionarea de metanii pentru calugari si crestini.

Reclamă

Când și cum să ingrijești Lacrima Maicii Domnului pentru a o face să înflorească

Lacrima Maicii Domnului infloreste vara, in perioada mai – septembrie, si este cautata mai ales in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august. Credinciosii se strang atunci dupa oficierea slujbei si pornesc in padurea din spatele manastirii in cautarea acestei flori care produce mir in mod natural.

Hoya sau Lacrima Maicii Domnului este o planta cataratoare, perena, cu tulpini lungi si flexibile, perfecta pentru a fi asezata pe spalieri. Aceasta necesita o ingrijire speciala pentru a inflori la maturitate, iar temperaturile optime se situeaza intre 15-18 grade Celsius. Udarea regulata, dar fara exces, este esentiala pentru a mentine planta sanatoasa si inflorita.

Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor si deteriorarea frunzelor, asa ca este important sa acorzi atentie acestui aspect in ingrijirea Lacrima Maicii Domnului. De asemenea, este recomandat sa nu schimbi locul plantei prea des si sa o protejezi de curentii de aer, caldura excesiva si seceta prelungita.

Cum sa inmultesti Lacrima Maicii Domnului si cum sa o protejezi de daunatori

Inmultirea speciilor de Hoya se poate face prin butasi prelevati vara sau primavara, prin marcotaj serpuit sau prin seminte. Este important sa mentii un substrat de cultura bine drenat pentru a evita putrezirea radacinilor si sa nu folosesti ingrasaminte in exces, care ar putea afecta procesul de inflorire.

Daca Lacrima Maicii Domnului este tinuta impreuna cu alte plante, exista posibilitatea de a fi invadata de musculite albe de sera, care pot fi inlaturate cu insecticid. Asadar, acorda atentie necesara ingrijirii acestei plante frumoase si vei fi rasplatit cu o floare minunata si parfumata in casa sau gradina ta.