Vaccinarea anti – coronavirus a populației globului a început la sfârșitul anului trecut, la aproximativ un an de la depistarea primului caz de contaminare cu Covid – 19.

Prima țară care a autorizat utilizarea unui vaccin anti – coronavirus este Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, țară care în prezent are printre cele mai avansate campanii de imunizare de la nivelul Europei. Campania de vaccinare anti – coronavirus din această țară a început cu serul produs de Pfizer / BioNTech.

De la acel moment și până în prezent, la nivelul întregului glob, au fost administrate peste 2 miliarde de doze de vaccin anti – Covid – 19. Trebuie menționat însă faptul că sunt șase state care nici până în acest moment nu au început procesul de imunizare al populației.

Campania de vaccinare anti-Covid la nivel global

Pragul de 2 miliarde de doze de vaccin administrate a fost atins după șase luni de campanie.  Conform datelor prezentate de AFP și Mediafax, în 215 țări din lume au fost administrate în total cel puţin 2 109 696 022 de doze de vaccin.

Cea mai avansată campanie de vaccinare anti – coronavirus este în Israel, țară în care bilanțul arată că 6 din 10 persoane sunt deja imunizate. Pe locul al doilea din punct de vedere al ratei de vaccin se află Canada, acolo unde un procent de 59% din populație a primit cel puțin o doză de ser.

Regatul Unit al Marii Britanii, prima țară care a demarat o campanie de vaccinare, a imunizat până acum 58,3% din populația adultă a țării. Imediat în top se află Chile, cu o rată de vaccinare anti – Covid – 19 de  56,6% şi Statele Unite ale Americii (SUA), cu un procent de 51% de populație imunizată.

Conform France24, statisticile arată că 6 din 10 doze utilizate la nivel global au fost administrate în cele mai populate state din întreaga lume: China (704,8 milioane de doze), SUA (296,9 milioane) şi India (221 milioane).

Bilanțul campaniei de imunizare anti – coronavirus din Uniunea Europeană (UE) arată că 4 din 10 cetățeni au fost vaccinați cu măcar o doză de ser. Pe primul lor în Europa din punct de vedere al ratei de vaccinare se află Germania, unde 43,6% din populația țării a fost imunizată. Pe locurile următoare se află Italia, cu 40% din populație imunizată, Franța și Spania, cu câte 39,4%.

Doar şase ţări din lume nu au început încă să vaccineze populația împotriva coronavirusului. Acestea sunt  Coreea de Nord, Haiti, Tanzania, Ciad, Burundi şi Eritreea.

Bilanțul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 de la nivel global