Campania de imunizare în masă a populației României a început în data de 27 decembrie 2020, cu vaccinarea persoanelor în vârstă care fac parte din categoria de risc. Bilanțul campaniei de vaccinare din țara noastră arată că doar 15% dintre vârstnicii care au mai mult de 85 de ani s-au vaccinat anti – coronavirus.

Temerile legate de vaccin, dar și multiplele boli de care adesea suferă vârstnicii i-au determinat pe mulți dintre cei care au o vârstă înaintată să nu se vaccineze anti – coronavirus.

Studiile au arătat că persoanele în vârstă capătă un nivel destul de ridicat de anticorpi chiar și după administrarea primei doze de ser. Datele sunt valabile atât pentru inocularea cu serul Pfizer / BioNTech, cât și pentru vaccinarea cu AstraZeneca / Oxford.

Conform datelor furnizate de către Comitetul Naţional de Vaccinare, se pare că cea mai mică rată a vaccinării anti – coronavirus este înregistrată în rândul persoanelor care au mai mult de 80 de ani. Această categorie de vârstă este cea mai puțin imunizată anti – Covid – 19 din România.

Bilanțul campaniei de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă

Motivul pentru care bătrânii nu se vaccinează anti – coronavirus

Sociologul Gelu Duminică a explicat în cadrul unei intervenții la Digi24 care este motivul pentru care rata vaccinării în rândul seniorilor este așa de mică.

Conform specialistului, unul din motivele pentru care vârstnicii nu s-au vaccinat constă în faptul că cei mai mulți se află în situația de a nu se putea deplasa la centrul de vaccinare. Sociologul este de părere că ar fi trebuit găsite soluții pentru ca vârstnicii să fie vaccinați anti – Covid direct la domiciliu.

Sociologul Gelu Duminică este de părere că există probleme și în strategia de comunicare din campania de vaccinare. Acesta spune că pentru ca bătrânii să fie convinși să se vaccineze ar fi trebuit să primească mesaje emoționale care fac referire la familie.

Pe de altă parte, el s-a referit la strategia de comunicare, care trebuie să fie îndreptată spre partea emoțională iar mesajele să vizeze familia, în special.

„Mulți bătrâni se gândesc mai degrabă la viața de apoi decât la vaccinare și se pregătesc mai degrabă pentru acea viață”, a afirmat Duminică.