Boala carotidiană poate determina apariția accidentelor vasculare cerebrale

Data actualizării: 14 aprilie 2025

Boala carotidiană poate avea consecințe severe, afectând fluxul de sânge către creier și putând cauza accidente vasculare cerebrale. Această afecțiune se manifestă atunci când arterele care irigă creierul sunt îngustate prin depunerea de plăci de aterom. De cele mai multe ori, persoanele cu boală carotidiană nu prezintă semne sau simptome evidente, iar primul semn al bolii poate fi chiar un accident vascular cerebral ischemic.

Cum se manifestă boala carotidiană?

Un semn al bolii poate fi desprinderea unui fragment de aterom și migrarea sa într-una din arterele cerebrale, ceea ce poate bloca fluxul de sânge și determina apariția unor semne acute. În unele cazuri, pacientul poate prezenta plăci instabile de aterom pe carotidă, cu risc de a se desprinde și de a provoca accidente vasculare cerebrale.

Tratamentul bolii carotidiene

În cazul în care pacientul prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral, medicul poate recomanda efectuarea unei proceduri chirurgicale numite endarterectomie carotidiană. Prin această operație, medicul secționează vasul pe lung, extrage plăcile de aterom periculoase, curățând astfel artera pe interior, după care închide vasul la loc. Această intervenție se realizează sub anestezie generală și are rezultate bune pe termen lung.


Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨