Guvernul României a aprobat recent introducerea salariului minim european, începând cu data de 1 iulie. Cu toate acestea, există vești proaste pentru angajați, deoarece bonurile de masă vor fi tăiate dacă plafonul nu va fi majorat. Cum va afecta această schimbare pe angajați și care sunt măsurile propuse pentru rezolvarea acestei probleme?

Cum va fi afectată situația angajaților?

Vestea că salariul minim brut va crește la 3.700 lei, iar 300 de lei nu vor fi taxați a fost primită cu bucurie de mulți angajați din România. Cu toate acestea, o consecință neașteptată a acestei schimbări este tăierea bonurilor de masă pentru aceștia. Dacă plafonul de 4.000 lei nu va fi modificat, angajații ar putea primi doar 300 de lei în loc de 700 de lei sub formă de bonuri de masă.

Reclamă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat trei scenarii posibile pentru rezolvarea acestei situații, dar toate implică tăieri de la bonurile de masă ale angajaților. Dacă plafonul va fi majorat la suma de 4.300 de lei, atunci aceștia ar putea primi doar 300 de lei în loc de 700 de lei în bonuri de masă.

Măsurile propuse pentru rezolvarea problemei

Pentru a evita tăierea drastică a bonurilor de masă, este necesar ca plafonul să fie majorat la 4.300 de lei. Astfel, angajații ar putea primi o sumă mai mare sub formă de bonuri de masă și ar fi mai puțin afectați de această schimbare legislativă. În caz contrar, firmele care nu respectă legea și nu oferă salariul minim brut riscă amenzi între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare angajat căruia nu i s-a garantat salariul minim.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis că este important să se respecte aceste dispoziții pentru a evita consecințele grave. Așadar, este esențial ca angajatorii să fie la curent cu modificările legislative și să se asigure că angajații lor nu sunt afectați negativ de introducerea salariului minim european în România.