Rețeta tradițională de branzoaice pufoase sau poale-n brâu moldovenești este un deliciu culinar ce îmbină aluatul dospit cu o umplutură cremoasă de brânză vanilată și stafide.

Aceste copturi aromate sunt cunoscute sub diferite denumiri în diverse regiuni, dar își au originile disputate între tradițiile moldovenești și influențele austro-ungare. Iată cum se prepară aceste delicii:

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 600 g făină tip 000
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g unt cu min. 80% grăsime
  • 350 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
  • Vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract)
  • Coajă de lămâie rasă
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci mai grasă
  • 1 ou
  • 200 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
  • 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
  • Un praf de sare
  • 100 g griș
  • 100 g stafide

Ingrediente suplimentare:

  • 1 ou bătut (pentru uns)
  • Zahăr pudră (opțional)

Pentru a pregăti aluatul, amestecați zahărul cu drojdia și laptele călduț. Treptat, adăugați gălbenușurile, untul la temperatura camerei, coaja de lămâie rasă și vanilia, amestecând cu puțină făină.

Adăugați sarea și restul de făină, apoi frământați aluatul și lăsați-l la dospit până își dublează volumul.

În timp ce aluatul dospește, pregătiți umplutura de brânză. Lăsați brânza de vaci la scurs, apoi amestecați-o cu restul ingredientelor pentru umplutură. Adăugați grișul treptat, în funcție de cât de apoasă este brânza. În final, adăugați stafidele.

Odată ce aluatul a dospit, întindeți-l și tăiați-l în 12 pătrate. Așezați umplutura de brânză în centrul fiecărui pătrat și împăturiți aluatul în formă de plic, folosind oul bătut ca adeziv pentru colțuri.

Așezați branzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt și ungeți-le bine cu ou bătut. Coaceți-le timp de 10 minute la 180°C și încă 10 minute la 160°C, într-un cuptor bine încins.

După ce s-au rumenit și crescut, lăsați branzoaicele să se răcească. Serviți-le simple sau pudrate cu zahăr pentru un plus de dulceață. Aceste bunătăți sunt o încântare pentru oricine caută un gust autentic și plin de savoare.