Încă de când s-a anunțat că proiectul de buget pentru anul 2021 este gata au început să apară foarte multe discuții. Însă vineri seara, la finalul ședinței, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a aprobat bugetul pentru 2021.  Ceea ce înseamnă că documentul urmează să ajungă în Parlament pentru aprobare.

Bugetul a fost votat de Guvern

După cum explicat primul ministru, documentul aprobat nu a suferit modificări importante comparativ cu proiectul anunțat anterior. Deficitul anunțat rămâne același. Trebuie menționat că două ministere s-au ales cu mai mulți bani. Este vorba despre Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor care vor beneficia de mai mulți bani pentru realizarea unor proiecte. Sumele vor fi acordate din Fondul de rezervă al Guvernului.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021 (…). Din Fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanţarea unor proiecte de investiţii care erau incluse în anumite anexe”, a anunțat primul ministru.

Florin Cîțu a mai afirmat și că deși Ministerul Sănătății beneficia de un buget mai mare, a mai primit câteva sume. Același lucru s-a întâmplat și la ministerul Transporturilor. Au mai existat și alte proiecte care au primit finanțare din fondul de rezervă.

„Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost mai mare de la început. Dar în şedinţa de astăzi au fost relocate câteva sume din Fondul de rezervă pentru câteva obiective în Ministerul Sănătăţii. Şi la Ministerul Transporturilor să ştiţi că a fost suplimentat bugetul, dar nu foarte mult, cu anumite obiective care au fost finanţate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. Suma totală care a fost modificată în jur de 200 – 300 milioane” a mai adăugat el.

Bugetul pentru 2021 a fost adoptat de Guvern. Ministerele care s-au ales cu fonduri suplimentare
Foto: Inquam photos/ Ilona_Andrei

Deficitul bugetar se păstrează la aceeași valoare

Cât despre deficitul bugetar, Cîțu a anunțat că rămâne așa cum a fost stabilit. După care a mai făcut câteva precizări.

„În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de 397.515 mii de milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 (mii de, n.r.) milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei”… . Deficitul bugetului general consolidat e de 80 de mii de milioane de lei , nu s-a modificat nimic”,  a mai afirmat acesta.

Proiectul urmează să ajungă în Parlament

Conform anunțului, în weekend proiectul de buget ar urma să ajungă în Parlament pentru a primi votul final. Premierul a mai adăugat că speră că aprobarea bugetului să fie făcută cât mai repede.

În momentul în care a fost întrebat despre posibilele amendamente pe care parlamentarii le-ar putea depune și care ar putea duce la o creștere a deficitului bugetar, Florin Cîțu a răspuns că o să vadă atunci, însă în opinia sa acest deficit nu ar trebui depășit.

,,Eu țin la acest deficit, este agreat în plan internațional”.

Și deși proiectul va fi trimis în Parlament, liderul PSD Marcel Ciolacu a spus de mai multe ori că nu va vota acest ,,buget de austeritate”.

Cât despre tăierea sporilor despre care s-a tot discutat în ultima perioadă, premierul a afirmat că nu se dorește eliminarea lor, ci se vrea reașezarea acestora astfel încât să se facă o legătură între performanță și venituri.