Campania Fii salvator ne învață cum să gestionăm un atac de panică

Digi24 a lansat un proiect unic în România, numit „Fii salvator”, ce aduce în atenție o problemă majoră a societății noastre – lipsa cunoștințelor de acordare a primului ajutor. În cadrul acestui proiect, Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, ne învață cum să acordăm primul ajutor în cazul unui atac de panică.
Cum recunoaștem un atac de panică?
Un pacient cu atac de panică, de regulă, respiră foarte repede. Însă, față de astmul bronșic, unde respirația poate să ducă la o modificare a culorii buzelor, în atacul de panică buzele rămân roz, colorate. Pacientul va respira frecvent, va avea un puls crescut și, dacă putem și știm să luăm pulsul și să simțim frecvența pulsului, o să constatăm că inima bate repede. Mâna este transpirată, poate să apară transpirație și pe frunte. El respiră repede și are senzația de sufocare. De cele mai multe ori, simte că are un nod în gât și nu poate să respire complet.
Cum putem ajuta un pacient în cazul unui atac de panică?
În acel moment, putem să ajutăm pacientul încercând să-l liniștim, spunându-i să respire în 4 timpi: inspiri 4 secunde, pauză 4 secunde, expiri 4 secunde și pauză 4 secunde. Dacă acest lucru nu liniștește pacientul sau nu reușește să-și organizeze respirația, o pungă este de ajutor. Pentru că respirația în pungă va permite ca concentrația de dioxid de carbon care scade foarte mult în respirația frecventă să se normalizeze și astfel concentrația gazelor să permită funcționarea normală a creierului.
Pacientul cu atac de panică are nevoie de timp de la momentul în care se declanșează panica până când creierul lui conștientizează că de fapt este doar o frică excesivă.
Dacă persoana își revine în primele minute și reușim să gestionăm situația, putem să nu sunăm la 112, dar pot fi crize de astm la debut. Poate fi un pneumotorax și neavând cunoștințe medicale, este mai bine ca persoana să beneficieze de consult.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨