Premierul Florin Cîțu susține că România ar putea face acest pas privind aderarea la spațiul Schengen, însă este nevoie să obțină un raport favorabil din partea  Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

,,România este gata să intre în Schengen din 2011”

Potrivit premierului, dacă România ar primi acest raport, atunci ar putea să adere încă din 2021. Florin Cîțu este de părere că țara noastră era pregătită să facă acest pas încă din 2011. Cât despre adoptarea monedei unice, acest pas ar putea să se întâmple după 2024.

Totuși, primul ministru a ținut să specifice că nu doar aderarea în sine este importantă, ci mai ales reformarea economiei într-una puternică, a spus acesta pentru Digi24. Și a mai dezvăluit că se va face tot posibilul pentru a primi raportul MCV.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuţia cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, şi am început cu desfiinţarea SIIJ, şi avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuţiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”,  a spus oficialul.

Când ar putea România adera la spațiul Schengen? Florin Cîțu: ,,Obiectivul de aderare este şi o obligaţie a României”. Ce spune despre adoptarea monedei euro
Foto: pixabay.com

Florin Cîțu subliniază că România trebuie să respecte recomandările

Premierul a mai adăugat și că este important ca România să respecte recomandările făcute de cele două Comisii, implicit Comisia de la Veneția și Comisia Europeană și de aceea trebuie să se facă corecțiile necesare în justiție.

Vrem să facem reformă? Haideţi să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia. Corectăm ce au stricat pesediştii în justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a mai explicat el.

Cât despre aderarea la moneda euro, Florin Cîțu a declarat că parcursul țării a fost întârziat. Însă această întârziere va fi recuperată în perioada 2021-2024. Demnitarul a mai spus și că este greu de avut o discuție în ,,plină criză economică”.

„Vom face totul şi este nevoie de convergenţă reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constienţă că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este şi o obligaţie a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuţi de aderare la zona euro în plină criză economică”, a mai spus acesta.

Premierul este de părere că România ar putea ajunge în antecamera zonei euro în 2024 – 2025. Urmând ca adoptarea monedei euro să se întâmple undeva în 2027 sau 2028.

În acest moment, România nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile cerute pentru a putea adera la zona euro.

Potrivit precizării făcute de Comisiei Europeană, țara noastră este monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) încă de când a aderat la UE, în 2007. Și chiar dacă acest mecanism ar putea fi suspendat la un moment dat, monitorizarea se va continua prin instrumente orizontale.