În prezent, România se confruntă cu gestionarea valului trei al pandemiei de coronavirus, motiv pentru care cetățenii din țara noastră vor mai trebui să aștepte până li se va permite să renunțe la masca sanitară de protecție.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, susține că în România vom putea renunța să mai purtăm mască sanitară de protecție abia toamna viitoare.

Condiția principală este ca autoritățile să își respecte promisiunile și ca ținta Guvernului de la București să fie atinsă. Ne referim la imunizarea a cel puțin 10 milioane de cetățeni până toamna viitoare.

Când vom scăpa de mască în România? Răspunsul oficial al specialiștilor

Pentru ca acest lucru să se realizeze, este nevoie să fie crescută capacitatea de testare în masă a populației României. Ar fi nevoie de circa 100 000 de vaccinări pe zi, susține parlamentarul PSD, Alexandru Rafila.

Acest prag este practic imposibil dacă nu este crescută capacitatea de vaccinare din România, care în prezent este de circa 70 000 de doze administrate pe zi.

„De mască am putea scăpa prin toamnă sau când imunizăm 10 milioane de persoane. Purtarea măștii ar trebui să devină voluntară. Trebuie să ne gândim la niște cifre. În momentul de față, noi vaccinăm 50-60.000 de persoane zilnic, mai puțin în weekend, când numărul lor este ceva mai mic. Aștept momentul în care se ating sau se depășesc 100.000 de administrări zilnic. Altfel nu cred că atingem 10 milioane de vaccinați dacă nu creștem la 100.000 pe zi”, a declarat Alexandru Rafila la DigiFM.

Accelerarea campaniei de vaccinare, principalul țel al Guvernului

Premierul Florin Cîțu a anunțat deja că scopul principal al Guvernului pe care îl conduce este să accelereze ritmul campaniei de imunizare prin creșterea capacității de vaccinare.

În opinia șefului Guvernului, până la finalul lunii iulie în România ar fi 10 milioane de persoane imunizate împotriva Covid – 19.

Acest lucru ar fi posibil având în vedere că autoritățile susțin că până la finalul lunii mai vor fi între cinci și șase de milioane de români vaccinați. La asta se adaugă faptul că în aprilie și mai România va primi de la Uniunea Europeană o cantitate de peste 8 milioane de doze de vaccin.

Premierul Florin Cîțu a mai precizat că pentru ca acest țel să fie atins este nevoie și de implicarea instituției bisericii.

Pe lângă toate acestea, succesul campaniei de vaccinare depinde în mare măsură și de populație. Pentru a atinge imunizarea colectivă este nevoie de cât mai mulți oameni dispuși să se vaccineze anti – Covid – 19.

„Campania de vaccinare, știți foarte bine, iau în calcul lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinați. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitatea”, a spus Florin Cîțu.