Capidava, o asezare de la cotitura istoriei, punct important pe linia Dunarii

Situata la jumatatea distantei intre Cernavoda si Hârșova, in judetul Constanta, cetatea Capidava este amplasata pe un punct inalt, pe malul drept al Dunarii. Acest loc a fost de-a lungul timpului un punct important pe linia Dunarii, fiind parte din sistemul de aparare a granitelor imperiului.
Toponimul getic Capidava
Toponimul getic Capidava s-ar traduce prin ‘Asezarea de la cotitura’. Numele apare in cele mai vechi documente pastrate: Itinerarium Antonini si Tabula Peutingeriana. Aceasta localitate are o istorie bogata, marcata de mai multe faze de reconstructie.
Descoperiri importante la Capidava
Cercetarile sitului arheologic au inceput in 1924 si continua si in prezent. De-a lungul celor 100 de ani, descoperirile de la Capidava au relevat obiecte deosebite. Printre cele mai importante se numara Vasul Petre, un vas ceramic datat in secolul X d.Hr. care reprezinta cea mai veche marturie a limbii romane.
‘Asezarea de la cotitura’ este un loc unde trecutul si prezentul se intersecteaza, oferind o priveliste unica asupra istoriei noastre.
Construirea bazilicii crestine, cladirii comandantului, edificiului termal, instalatiei portuare si a unui hambar reprezinta unele dintre cele mai importante etape ale dezvoltarii acestei asezari.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨