Capidava, o asezare de la cotitura istoriei, punct important pe linia Dunarii

Data actualizării: 11 iulie 2025

Situata la jumatatea distantei intre Cernavoda si Hârșova, in judetul Constanta, cetatea Capidava este amplasata pe un punct inalt, pe malul drept al Dunarii. Acest loc a fost de-a lungul timpului un punct important pe linia Dunarii, fiind parte din sistemul de aparare a granitelor imperiului.

Toponimul getic Capidava

Toponimul getic Capidava s-ar traduce prin ‘Asezarea de la cotitura’. Numele apare in cele mai vechi documente pastrate: Itinerarium Antonini si Tabula Peutingeriana. Aceasta localitate are o istorie bogata, marcata de mai multe faze de reconstructie.

Descoperiri importante la Capidava

Cercetarile sitului arheologic au inceput in 1924 si continua si in prezent. De-a lungul celor 100 de ani, descoperirile de la Capidava au relevat obiecte deosebite. Printre cele mai importante se numara Vasul Petre, un vas ceramic datat in secolul X d.Hr. care reprezinta cea mai veche marturie a limbii romane.


‘Asezarea de la cotitura’ este un loc unde trecutul si prezentul se intersecteaza, oferind o priveliste unica asupra istoriei noastre.

Construirea bazilicii crestine, cladirii comandantului, edificiului termal, instalatiei portuare si a unui hambar reprezinta unele dintre cele mai importante etape ale dezvoltarii acestei asezari.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨