În capitala Nepalului a fost reinstituit lockdown-ul din cauza creșterii alerte a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.

Cetățenii care trăiesc în Valea Kathmandu din Nepal vor trebui să se supună în perioada următoarea mai multor reguli stricte de protecție.

Oficialii din capitala Nepalului spun că decizia a fost luată ca urmare a creșterii aceelerate a numărului de infectări cu Covid – 19. Măsura carantinei a fost implementată recent și este în vigoare cel puțin o săptămână de acum încolo.

Kali Prasad Parajuli, ofiţer-şef districtual în Kathmandu, a explicat faptul că măsura lockdown – ului poate fi prelungită cu încă o săptămână în funcție de situația epidemiologică.

Capitala a intrat în lockdown! Crește numărul de infectări cu coronavirus

Ce reguli se impun

Cetățenii vor trebui să respecte mai multe reguli sanitare și norme de protecție. În primul rând, deplasările în afara locuinței fără motive bine întemeiate sunt strict interzise. De asemenea, este restricționată libertatea de mișcare a cetățenilor care trăiesc în districte care se află în vecinătatea Indiei. Reamintim că în această țară situația epidemiologică este gravă.

În plus, se suspendă activitatea tuturor operatorilor economici. Sunt interzise toate  activităţile comerciale şi serviciile.

Noile reguli se aplică în toate cele trei districte ale văii Kathmandu – Kathmandu, Lalitpur şi Bhaktapur. În lockdown se află în total un număr de 15 districte.

„Ordinul de impunere poate fi prelungit cu cel puţin o săptămână, în funcţie de evoluţia situaţiei COVID-19”, potrivit lui Kali Prasad Parajuli, ofiţer-şef districtual în Kathmandu.

Amenzi și sancțiuni

Persoanele care nu se supun acestor noi reguli vor trebui să suporte consecințele. Acestea riscă amenzi care pot ajunge chiar și la 500 de rupii. În plus, persoanele care nu respectă regulile riscă să facă închisoare.

În total, în Nepal, au fost raportate peste 130 000 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Coronavirusul a ajuns chiar și la câteva tabere de bază de la Everest. Aici cei mai buni alpiniști ai lumii se antrenează pentru a cuceri cel mai înalt vârf din lume. Excursia lor este amenințată de această pandemie.