După ce inițial a anunțat că se lucrează la un proiect prin care angajații din sistemul bugetar să aibă posibilitatea de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat recent că acest proiect ar urma să fie extins.

Raluca Turcanu vrea să extindă proiectul

Ceea ce înseamnă că atât angajații de la stat, cât și salariații din sistemul privat să lucreze până la vârsta menționată mai sus. Dacă își doresc acest lucru. Totul ar urma să se întâmple în baza unui proiect de act normativ.

În timpul unei conferințe de presă care a avut loc la Botoșani, ministrul la mai ținut să specifice că vârsta de pensionare nu va fi modificată. Însă prin intermediul acestui proiect angajații vor avea posibilitatea să continue să lucreze. Chiar dacă au îndeplinit anii necesari pentru pensionare. Totul se poate face în baza unei cereri depuse la angajator, scrie Agerpres.

,,Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi. Însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani”. A spus Raluca Turcan.

Cu toate acestea Raluca Turcan a mai declarat și că, în cazul salariaților de la stat, ei nu vor avea posibilitate de a cumula pensia și salariul.

Care este noul proiect anunțat de ministrul Muncii. Angajații din România care sunt vizați!

Pensionarii care vor să se reangajeze vor avea această posibilitate

Ea a adăugat și că noul proiect le-ar permite și celor care au ieșit deja la pensie să se reangajeze și să intre din nou pe piața muncii. Dacă își doresc acest lucru. Fără a avea niciun fel de problemă.  De asemenea, ministrul a mai precizat și că pensionarii care au optat pentru reangajare, dar după o perioadă pe piața muncii constantă că nu își mai doresc acest lucru ar putea să se pensioneze din nou.

”În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci. Iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat. Dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a mai declarat ea.

Raluca Turcan a mai spus în cadrul aceleași conferințe că îşi doreşte ca, în timp de un an de zile, ministerul la conducerea căruia se află să vină cu un nou proiect de lege a salarizării în sistemul bugetar. Ea a dezvăluit că acest proiect este deja în lucru.