India este pusă la pământ din cauza pandemiei de coronavirus. Până acum se știa că situația este atât de gravă, iar numărul cazurilor de infectări este în creștere din cauza tulpinii indiene, însă se pare că lucrurile stau total diferit.

Alexandru Rafila: Nu există informații conform cărora tulpina indiană se transmite mai repede

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, deputatul PSD Alexandru Rafila, a declarat că tulpinile identificate în România nu prezintă decât una dintre cele două mutații caracteristice pentru tulpina mutantă indiană. Momentan se lucrează la secvențierea acestor tulpini, explică specialistul, precizând că în cursul acestei săptămâni vom avea un rezultat clar.

Expertul precizează că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că momentan nu există informații conform cărora tulpina indiană se transmite mai ușor sau produce infecții mai grave. În acest context, explică profesorul, situația din India nu este cauzată de tulpina indiană, ci mai degrabă de tulpina din Marea Britanie. De asemenea, explică medicul, răspândirea atât de rapidă a cazurilor de infectare cu coronavirus este cauzată de supraaglomerarea și incapacitatea sistemului de sănătate să asigure asistență medicală. Rafila spune că procentul populației vaccinate din India este extrem de mic.

Rafila: India poate dezvolta vaccin anti-COVID

Social-democratul a amintit faptul că Statele Unite ale Americii vor să doneze tehnologia pentru fabricarea vaccinului Indiei, fiindcă deși țara are foarte multe zone slab dezvoltate, industria farmaceutică este foarte bine dezvoltată și poate dezvolta vaccinuri anti-COVID.

Cât de periculoasă este tulpina indiană a Covid-19? Alexandru Rafila a vorbit despre dezastrul sanitar din India

Reprezentantul României la OMS explică faptul că se încearcă o soluție pentru India, pentru a o scoate din dezastrul în care se află, însă a ținut să precizeze că aceasta nu va fi în mod evident imediată, în condițiile în care locuiesc peste 1,4 miliarde de oameni în această țară și sunt foarte multe zone extrem de sărace. Alexandru Rafila spune că nu vede o paralelă între ceea ce se întâmplă în India cu România.

„Tulpina din India este mai contagioasă şi mai patogenă, dar nu este cazul să speriem lumea legat de tulpina indiană în acest moment”, a spus profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.