Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, așa că foarte mulți oameni sunt interesați să știe cum se vor organiza slujbele de Sărbători.

Reprezentanții Guvernului și ai cultelor religioase au decis

Recent reprezentanții Guvernului s-au întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase pentru a decide care vor fi măsurile de urmat pe durata slujbelor. În cadrul întâlnirii organizate de Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), regulile au fost stabilite în așa fel încât să respecte nevoile credincioșilor. Dar și să îi protejeze în contextul pandemiei.

La acestă întâlnire  au luat parte Sergiu Nistor, consilierul pentru cultură, Antonel Tănase,secretar general în Guvern, Horațiu Moldovan, secretar de stat al Ministerului Sănătății, dar și Victor Opaschi, care ocupă funcția de secretar de pentru Culte.

 Ce reguli vor avea de respectat credincioșii care își doresc să participe la slujbele de Sărbători
Foto: universul.net

Ce reguli vor avea de respectat credincioșii?

– Cei care își doresc să participe la activități religioase trebuie să știe că acestea se pot desfășura în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan. Totuși, distanța minimă de siguranță va trebui să se respecte. Pentru slujbele care au loc în exterior distanța este 1,5 metri, iar dacă stau în interior credincioșii vor avea de respectat o distanță de 2 metri.

– Cei care iau parte la slujbele de sărbători trebuie să își dezinfecteze mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool.

–  Purtarea măștii este obligatorie atât în exterior, cât și în interior și trebuie să fie făcută în mod corect, astfel încât să acopere nasul și gura.

– De asemenea, în cazul în care la slujbă participă și copii minori, aceștia au voie să stea alături de părinți, în locuri special amenajate. Însă trebuie să se asigure respectă distanța minimă impusă de autorități față de ceilalți credincioși.

– Totodată, personalul de cult (clerical și neclerical) nu are nici un fel de obligație de a  purta masca de protecție pe durata slujbelor religioase.

–  În plus, personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, trebuie să se asigure că cei care participă la acțiuni religioase respectă toate regulile sanitare de siguranță în contextul pandemie.

Obiectele și suprafețele dezinfectate

– În același timp, personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, va avea grijă că obiectele sau suprafețele atinse frecvent în timpul evenimentelor religioase să fie dezinfectate cât mai des și corespunzător.

– Cei care își doresc să asiste la rugăciune individuală sau la slujbele la care participă mai mulți credincioși pot lua parte. Iar lăcașurile de cult vor rămâne deschise, astfel încât să respecte programul stabilit.

– De ademenea, anunțurile în care apare lista de reguli care oferă informații despre păstrarea distanței, program și alte astfel de informații va fi pusă într-un loc vizibil.

–  Totodată, dacă într-o localitate aflată în carantină locală există persoane care doresc să organizeze slujbe cu caracter privat cum ar fi: botez, cununie sau înmormântare trebuie să aibă în vedere că la astfel de slujbe private pot lua parte maxim 20 de oameni. În acest număr este inclus și personalul care oficiază slujba. Indiferent de are loc în exteriorul sau în interiorul lăcașului de cult.

– În ceea ce privește slujbele religioase cu caracter colectiv, acestea nu se consideră adunări publice.