Enel pleacă din România. Gigantul italian va renunța la activele din țara noastră până la finalul anului următor. Care va fi impactul și cum vor fi afectați românii de această decizie? Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că plecarea Enel nu este o tragedie și că cei 3 milioane de clienţi români nu vor fi afectaţi, dar confirmă că piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă.

Enel se pregăteşte să plece din România de anul viitor. Este anunţul făcut marți de gigantul energetic italian, prezent în ţara noastră încă din 2005. Enel este unul dintre cei mai mari investitori pe domeniu în România. În urma deciziei, cele peste 3 milioane de români clienți Enel vor fi preluați de noul proprietar, susține preşedintele Consiliului Concurenţei.

Peru şi Argentina sunt şi ele pe lista pieţelor de unde Enel se retrage în 2023. Grupul transmite că vrea să se concentreze pe şase pieţe, dar şi să îşi vândă activele în valoare de 21 de miliarde de euro. Grupul vrea să se concentreze pe șase piețe. Enel România ar putea fi cumpărată de grecii de la PPC.

Care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienţii nu vor fi afectaţi, a dat asigurări și Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres. „Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chiriţoiu la conferinţa „Concurenţa în sectoare inovative”

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurenţa are o importanţă redusă în această perioadă de criză. „Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.