Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că așa cum restricțiile au fost introduse gradual, la fel vor fi relaxate și restricțiile, tot gradual. La nivel decizional, anunță oficialul, se discută despre renunțarea la masca de protecție, fiindcă numărul de cazuri pozitive de infectare au scăzut la 1.300 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 2,2 milioane.

Vești bune: Obligativitatea portului măștii de protecție ar putea fi scoasă

Oficialul din Guvernul Cîțu a anunțat că MAI  a trimis propuneri, iar fiecare minister care face parte din Comitetul Interministerial va trimite propunerile cu 49 de ore înainte de reuniune pentru a fi analizate. Propunerile MAI sunt legate de portul măștii, de evenimente și de numărul de persoane care pot participa la respectivele evenimente, asta dacă vor putea participa.

Lucian Bode a dat și o veste bună. Țara noastră nu mai are nicio localitate carantinată, iar numărul de cazuri de infectare a scăzut foarte mult în ultima săptămână, lucru care îl face pe ministrul de Interne să se simtă încrezător.  El spune că toate criteriile acestea, printre care numărul mare de persoane vaccinate, scăderea cazurilor de infectare, vor ajuta ca restricțiile să fie ridicate gradual.

Ce conțin propunerile avansate de MAI

Ce se întâmplă cu măștile de proteție de la 1 iunie. Anunțul ministrului de Interne

Întrebat ce conţin propunerile avansate de MAI, ministrul Lucian Bode a răspuns:

 „Renunţarea la mască pe plajă, renunţarea la mască în vârful muntelui, dar aici trebuie să nuanţăm –  este vorba despre staţiunile montane, despre staţiunile de pe litoral. Vom vedea formula finală. Să renunţăm la portul măştii la centrele de fitness, de exemplu, la bazinele de înot”, a explicat oficialul.

Ce se întâmplă cu nunțile

Va mai fi discutat, de exemplu, cât la sută din capacitatea restaurantelor poate fi ocupată, dacă toți angajații sunt vaccinați și dacă toate persoanele care vor intra în respectivul local vor fi vaccinate. Referitor la nunți, momentan, autoritățile nu au făcut niciun anunț clar. Se pare, totuși, că autoritățile se gândesc ca de la 1 iunie să permită astfel de evenimente.

 „Şi acest aspect va fi luat în discuţie începând cu 1 iunie. Deocamdată, aceste evenimente private nu sunt permise. Sunt permise într-un număr restrâns cununiile religioase şi civile şi cu siguranţă şi acest eveniment frumos din viaţa fiecărui om va fi permis începând cu 1 iunie, în anumite condiţii”, a menţionat Lucian Bode.