Medicii Marius Balea și Remus Mihalcea au vorbit, la Sfat de sănătate, despre recuperarea post covid și în ce constă de fapt acest proces. Conform specialiștilor, unii bolnavi rămân cu o stare de oboseală chiar și de trei luni de la negativare sau fără gust și miros chiar și până la 6 luni de la vindecarea de coronavirus.

„Începem această recuperare pentru pacienții severi, chiar de când ajung prima dată la noi. Foarte puțini pacienți au plecat de la noi fără să poată umbla pe picioarele lor și cu necesar de oxigen”, spune doctorul Marius Balea.

Este importantă recuperarea post COVID

Conform specialistului, pacienții care au avut formă severă și critică de boală, cam la o lună de la începutul bolii, încă au o afectare pulmonară foarte severă, cel puțin imagistic. Astfel, ei sfătuiesc pacienții care au avut coronavirus că, înainte de a începe recuperarea post-COVID, trebuie să facă o evaluare a organismului, fiindcă COVIDUL afectează mai multe organe, de la nas, la plămâni, inimă și rinichi.

Marius Balea mai spune că sunt foarte mulți oameni care prezintă un sindrom cronic de oboseală care nu are legătură nici cu plămânii, nici cu inima.

Lipsa mirosului și a gustului timp de 6 luni

Lipsa gustului și mirosului sunt printre afecțiunile din sfera ORL cu care se confruntă pacienții diagnosticați și vindecați de COVID-19. Însă medicii spun că după vindecare, unii pacienți se pot confrunta cu lipsa gustului și mirosului chiar și șase luni după vindecare.

Specialiștii explică faptul că pacienții care s-au vindecat de forme grave sau medii de coronavirus, s-au recuperat într-un timp de trei-patru luni de la debutul simptomelor, iar în cazurile severe, la un timp de șase luni.

Cei care se infectează cu COVID-19 rămân cu SECHELE! Ce trebuie să faceți NEAPĂRAT dacă ați contactat boala

Medicul Balea susține ca pacienții care au avut coronavirus să își rea activitățile normale după patru luni după ce s-au vindecat.

„După 3 – 4 luni, sunt foarte aproape de normal. Într-un program de reabilitate, cred că în 6 luni, cel puțin din punct de vedere al performanțelor respiratorii ar ajunge la a putea face orice activitate își doresc ei. Evaluarea post-COVID, în principiu, din punct de vedere pneumologic, are sens să o faci dacă ești simptomatic, adică dacă te deranjează ceva din punct de vedere respirator, dacă ai avut o formă severă și moderat severă și dacă sunt simptome persistente, care nu trec în intervalul acesta”, conform antena3.

Cum poti vindeca problema mirosului și a gustului

Cele mai întâlnite afecțiuni, din sfera ORL, sunt lipsa gustului și mirosului. Întrebat dacă această problemă se poate rezolva la pacienții care au avut COVID-19,  medicul Remus Mihalcea a explicat că se poate, însă este nevoie de o programare la un medic specialist ORL și de investigațiile necesare, ulterior urmându-se un tratament.