Centrala nucleara Zaporojie nu poate fi repornită AIEA atrage atenția asupra lipsei condițiilor de siguranță

Condiţiile necesare pentru repornirea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, nu există în prezent. Problemele includ lipsa resurselor de apă pentru răcirea combustibilului nuclear şi absenţa unei alimentări stabile cu energie electrică, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
Centrala nucleară închisă, sub control rusesc
Centrala nucleară Zaporojie, situată în regiunea cu acelaşi nume din sudul Ucrainei, a fost ocupată de Rusia în martie 2022, la scurt timp după ce Moscova a lansat o invazie la scara largă în ţara vecină. Rafael Grossi a menționat faptul că ruşii ‘nu au ascuns niciodată faptul’ că doresc să repornească centrala, dar nu vor putea face asta în curând. ‘Nu ne aflăm într-o situaţie de repornire iminentă a centralei. Departe de asta, ar dura destul de mult timp până când acest lucru se va putea face’, a mai spus Grossi.
Probleme tehnice și politice
Directorul AIEA a adăugat că utilajele centralei, care nu au funcţionat de trei ani, vor trebui inspectate temeinic înainte de o eventuală repornire. Ucraina a declarat că o încercare a tehnicienilor ruşi de a reporni centrala ar fi periculoasă, deoarece ei nu sunt certificaţi pentru a opera centrala Zaporojie. Grossi a afirmat că personalul rus în domeniul nuclear este capabil să repornească centrala şi că problema certificării este una politică mai degrabă decât tehnică. Ucraina a protestat, de asemenea, faţă de misiunea de monitorizare a AIEA la centrală, care are acces la aceasta prin teritoriul ocupat de Rusia. Grossi a explicat că acest lucru a avut loc pentru a proteja siguranţa personalului său şi că, în prezent, nu are garanţiile necesare din partea Rusiei pentru a transporta în siguranţă personalul AIEA pe liniile frontului către teritoriul controlat de Ucraina, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori înainte.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare.