Certificat de handicap cu grad grav, mai dificil de obtinut. Ministrul Muncii, Florin Manole, explica noile reguli

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat recent că va fi mai greu să obții un certificat de handicap cu grad grav sau accentuat. Acesta menționează că modificările vor viza în special diagnosticele pe care medicii le consideră ca răspunzând la medicamente și ca fiind gestionabile medical.
Transparența procesului
Manole a afirmat că primul pas în acest proces este transparentizarea întregii proceduri de acordare a beneficiilor. Aceasta va permite o monitorizare mai eficientă a situațiilor în care apar brusc persoane cu dizabilități în aceeași localitate, cu același diagnostic, sub îngrijirea aceluiași medic.
„
Ținta noastră, ținta tuturor controalelor, ținta tuturor modificărilor, va fi să depistăm fraudele din sistem, pe cei care beneficiază în mod ilegal de niște beneficia, cu ajutorul nelegal al unor medici care își încalcă rigorile profesiei și legea și care folosesc niște fonduri de care avem nevoie pentru ceilalți, cei care au reale probleme și au insuficient de multe servicii
”, a declarat ministrul Muncii.
Modificări în acordarea certificatelor de handicap
Ministrul a precizat că se va lucra și pe criterii privind acordarea certificatelor de handicap. Certificatul de dizabilitate cu grad grav sau accentuat va fi mai greu de obținut pentru diagnosticele pe care medicii le consideră ca răspunzând la medicamente și ca fiind gestionabile medical. În schimb, pentru situațiile și persoanele cu dizabilități care au un diagnostic care nu se poate și nu se va schimba niciodată pentru că nu poate să răspundă la niciun tratament, acest lucru nu se va schimba.
Manole a menționat că va trebui să existe și o metodologie mai aplicată în legătură cu ce servicii livrează pentru acești oameni, nu doar asistență personală. „Unii poate au nevoie de niște servicii care le-ar fi mai utile, mai necesare, mai greu de găsit și mai importante decât o persoană care, sigur, poate să îi îngrijească, să îi ajute, să le fie utilă, dar care să nu aibă aceeași utilitate. Pentru că nu toți oamenii cu dizabilități au același diagnostic, deci aceeași nevoie, deci nu putem să le livrăm aceeași soluție din partea sistemului”, a menționat Florin Manole.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨