Cine este Claudiu Gherguț, bucătarul care a câştigat finala şi premiul Chefi la cuţite 2025? Toți cei patru jurați i-au oferit cuțitele de aur

Claudiu Gherguț a câștigat sezonul 15 al emisiunii „Chefi la cuțite”, devenind primul concurent din istoria show-ului care a primit toate cele patru cuțite de aur de la jurați.
Finala competiției culinare de la Antena 1 i-a adus și premiul de 30.000 de euro, după un parcurs considerat de mulți spectaculos, bazat pe tehnică fină și preparate rafinate.
Experiență internațională și un parcurs impresionant în domeniul gastronomic
Tânărul bucătar, originar din Brașov, a decis să facă parte din echipa coordonată de Chef Orlando Zaharia, iar alegerea s-a dovedit câștigătoare.
Farfuria de la preselecții, formată din file de barbun, fenicul glasat, gel de mandarine și un sos din vin roșu și oase de pește, a impresionat profund jurații.
Reacția lor a fost fără precedent: fiecare i-a oferit cuțitul de aur.
Deși nu este un nume cunoscut publicului larg din România, Claudiu Gherguț are un traseu bine conturat în bucătăriile de top din Europa.
Pasiunea pentru gătit a început în adolescență, în Italia, dar în Franța a înțeles că poate transforma această pasiune într-o carieră.
A ajuns să lucreze în Strasbourg, într-un restaurant cu o stea Michelin, desemnat în 2018 de Tripadvisor drept cel mai bun din lume.
În prezent, activează în Elveția, în postura de sous chef într-un alt local cu stea Michelin.
Deși cariera lui s-a dezvoltat în afara țării, Claudiu nu a uitat România – participarea lui la show-ul Antena 1 a fost posibilă datorită colegilor de acasă, care l-au înscris în concurs.
„Acesta este primul meu concurs legat de bucătărie. Nu m-am înscris eu, ci foștii mei colegi din România. Eu nu sunt foarte ok cu camerele, am și probleme cu limba din cauză că am plecat acum foarte mult timp de acasă. Am plecat acum vreo 20 de ani din țară. Am zis să o încerc și pe asta, e o experiență diferită și un altfel de adrenalină de care poate am nevoie” – Claudiu Gherguț
A ales să facă parte din echipa lui Chef Orlando Zaharia, după ce toți cei patru jurați – Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea și Orlando Zaharia – i-au oferit simbolul suprem al încrederii: cuțitul de aur.
Alegerea nu a fost ușoară, însă s-a dovedit inspirată.
„Sunt sous chef în Elveția, la un restaurant cu o stea Michelin. Să lucrez la vârsta asta la un restaurant cu stea Michelin a fost greu pentru mine, nu eram obișnuit cu tot luxul ăsta, dar până la urmă m-am obișnuit și am evoluat foarte mult. Am plecat din țară la 11 ani, de nevoie, din cauză că mama era deja în Italia, am crescut acolo pe perioada adolescenței. Acolo am început să descopăr bucătăria, prima dată era o pasiune. Apoi am ajuns în Franța. Am decis să plec din Italia cu un concurs, trebuia să știm franceza și să facem o rețetă pe foaie. Nu știam nici una și nici alta, dar până la urmă am reușit să învăț în ultimele luni și am reușit să învăț și să plec la un hotel de lux, doi ani am făcut ucenicie, de acolo am lucrat în mai multe bucătării și în 2018 am ajuns într-o bucătărie cu o stea Michelin din Strasbourg. Toată echipa a fost premiată cu premiul de cel mai mult restaurant din lume de TripAdvisor și de atunci a început cariera mea și pasiunea adevărată pentru bucătărie, adică acum 6 ani. Am ajuns la Geneva, în actualul restaurant, cu o stea Michelin. De atunci am evoluat până la sous chef junior” – Claudiu Gherguț
Finala din 2025 a emisiunii „Chefi la cuțite” a adus în fața publicului un duel culinar intens, desfășurat sub presiunea unei teme provocatoare: gastronomia asiatică.
Claudiu Gherguț a demonstrat, pas cu pas, că locul său în marea finală nu este întâmplător.
Preparatele sale au fost atent construite, cu influențe asiatice clare, dar și cu o amprentă personală, iar jurații, alături de invitații speciali, au apreciat atât gustul, cât și prezentarea.
Printre membrii juriului de degustare s-a aflat și Minh Binh, semifinalistă a unui sezon anterior și expertă recunoscută în bucătăria orientală.
Claudiu și-a început povestea profesională spălând vase și lucrând pe poziții de bază, dar a avut răbdarea și voința să învețe, să muncească și să avanseze.
Fiecare etapă din cariera sa – de la Italia, la Franța, până în Elveția – a fost construită cu efort constant.
Participarea la „Chefi la cuțite” nu a fost o încercare de afirmare, ci o revenire simbolică în România, o legătură reconstruită cu publicul român.
„Am zis să o încerc și pe asta, e o experiență diferită și un altfel de adrenalină de care poate am nevoie” – Claudiu Gherguț
Claudiu a plecat din țară când avea 11 ani, iar mama lui era deja stabilită în Italia.
După ce a câștigat marele premiu de 30.000 de euro, Claudiu a declarat că intenționează să folosească o parte din bani pentru a sprijini tinerii pasionați de gastronomie din România.
Planul său este să creeze ateliere de formare profesională și să susțină stagii în restaurante internaționale.
El vrea să promoveze ideea că gastronomia românească are un potențial mare și merită recunoscută la nivel mondial.
„Să lucrez la vârsta asta la un restaurant cu stea Michelin a fost greu pentru mine, nu eram obișnuit cu tot luxul ăsta, dar până la urmă m-am obișnuit și am evoluat foarte mult” – Claudiu Gherguț
Victoria lui Claudiu Gherguț în sezonul 15 al „Chefi la cuțite” nu a fost doar o competiție câștigată, ci o confirmare a muncii, a perseverenței și a pasiunii autentice pentru arta culinară.
Fără să caute expunerea mediatică, dar dornic să contribuie cu experiența sa, Claudiu a oferit un exemplu rar în show-urile de televiziune: discreție, profesionalism și excelență.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨