Recent vă relatam că un raport INS anunța o scădere a numărului de viitori pensionari. În urma unei decizii votate în Parlament, acest lucru s-ar putea schimba. În Camera Deputaților a fost votat astăzi un proiect de lege care ar putea mării numărul pensionarilor în următoarea perioadă. Dar există o condiție și o categorie socială clară care va beneficia de această nouă lege. Aceștia vor putea ieși la pensie mai repede, conform noii legi.

Crește numărul pensionarilor, dar în anumite condiții

La începutul acestei luni, Institutul Naţional de Statistică publica un raport referitor la pensionari și pensiile acestora. Conform INS, pensia media lunară a crescut cu 16 procente. INS mai spune că același lucru este valabil și pentru pensia medie de asigurări sociale de stat, care a crescut cu 16,2%. De cealaltă parte raportul spune că numărul pensionarilor ar fi scăzut în 2021, în raport cu anul trecut.

Raportul vorbește de o scădere a numărului pensionarilor cu aproximativ 24.000. Deși datele sunt reale, Camera Deputaților ar putea schimba cifrele, prin decizia luată astăzi. Încă de acum doi ani a existat pe masa deputaților un proiect de lege. Proiectul, în esență, propune modificarea criteriilor de pensionare pentru o anumită categorie socială. Condiția primordială este ca acești viitori pensionari să aibă cel puțin 25 de ani vechime în câmpul muncii.

Angajații din industria de producţie de energie termică şi electrică mai devreme la pensie

Camera Deputaților a votat astzăi proiectul de lege ce le va permite angajaților din industria de producţie de energie termică şi electrică să iasă mai devreme la pensie. Conform cuprinsului actului legislativ, singura condiție primordială, este ca angajații să facă dovada a cel puțin 25 de ani vechime în muncă, în această zonă a industriei grele românești.

Proiectul vine ca o completare clară la alin. (1) al art. 30 şi art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Prin noul act votat astăzi, Camera Deputaților adoptă introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, conform Digi24.

Proiectul de lege a fost adoptat în urma unor discuții între legiuitorii din Camera Deputaților și reprezentanți ai sindicatului din cadrul grupului „Sindicatul Energia Rovinari”. În noul act legislativ este specificată clar condiția prin care acești angajați vor putea ieși la pensie mai devreme, dar și schimbarea încadrării acestor locuri de muncă, după cum urmează:

„(…) vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.”, se spune în cadrul noului act legislativ.

Citeste si: Afla cum poti sa platesti mult mai putin la factura ta de curent. Este gratis!