Combaterea dezinformării în alegerile prezidențiale 2025: Ghidul Autorității Electorale Permanente

Alegerile prezidențiale din anul 2025 se desfășoară într-un climat favorabil dezinformării. Autoritățile au venit cu mai multe sfaturi pe care alegătorii ar trebui să le ia în seamă, în special în perioada campaniei electorale. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.
Instrumente de dezinformare în 2025
Dezinformarea în 2025 implică, potrivit AEP, mai multe instrumente: conturi automatizare digitale pentru a publica opinii sau comentarii pe internet în așa fel încât să pară că informația provine de la oameni simpli, dar în realitate provine de la o anumită companie sau un grup politic; dezvoltarea unor rețele de urmăritori falși; crearea unor videoclipuri cu conținut fals sau manipulator; promovarea publicității direcționate; trolling (comportamente distructive care au scopul de a insulta sau denigra anumite persoane pentru a provoca emoții negative) organizat; meme-uri (imagini sau videoclipuri, de obicei cu tentă de glumă, care au un text asociat și care se răspândesc rapid pe internet).
Depistarea știrilor false
AEP arată în acest ghid cum se poate depista o știre falsă. Principalele indicii sunt: titluri senzaționale sau care sunt redactate într-o manieră alarmistă, dramatică; dacă articolele sunt scrise cu majuscule, conțin erori repetate de ortografie, erori de traducere, semne de punctuație care introduc dramatism sau alarmare. Se subliniază că verificarea informației trebuie să fie ghidată de o întrebare de bază, de tipul „Cum știm asta?”. Ar fi util să se țină cont de următoarele aspecte: citirea întregului conținut al articolului (și corelarea informației cu titlul); atenție la denumiri neobișnuite ale sursei, denumiri ce nu pot fi asociate unei organizații/instituții cu o bună reputație; verificarea autorului articolului; căutarea răspunsurilor la întrebări precum: textul este coerent? Sunt prezentate și dezbătute mai multe puncte de vedere? Textul conține greșeli gramaticale, de punctuație sau ortografie? Încearcă textul să creeze emoții, mai ales negative? Sunt prezentate în text afirmații sau opinii nedemonstrate prin fapte și dovezi concrete? Este vorba de o informație veche și recontextualizată?
„Dezinformarea în cadrul alegerilor duce la creare și întreținerea unor neliniști și tensiuni sociale și inocularea sentimentului de neîncredere în instituțiile statului care se ocupă cu desfășurarea alegerilor”.
Un alt aspect important de care trebuie să țină cont alegătorii este că Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit noi reguli pentru actorii politici în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din mai. AEP mai subliniază că este nevoie de atenție în cazul campaniilor care invocă proceduri neprevăzute de lege. Potrivit instituției, e necesar de știut că dacă în ziua votului alegătorul desenează un chenar în care înscrie numele și prenumele unei persoane care nu se regăsește pe buletinul de vot, votul se va anula.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨