Compania germana Helsing propune un zid de drone pentru apararea flancului estic NATO

Data actualizării: 24 martie 2025

Compania germană de apărare Helsing propune o soluție inovatoare pentru consolidarea securității pe flancul estic al NATO. Aceasta susține că un zid de drone ar putea fi ridicat într-un an, o măsură care ar necesita, de asemenea, sisteme de recunoaștere, sateliți și drone de recunoaștere.

Adaptarea la noile realități ale războiului

Directorul firmei, Gundbert Scherf, consideră că apărarea modernă necesită o regândire majoră a strategiilor.

„În acest moment, discuţia este în continuare ca în războiul rece”, a subliniat el. „Numărăm sistemele blindate, avioanele şi navele de cealaltă parte şi încercăm să ne apropiem cumva de paritate cu o mulţime de bani. Şi cred că asta e greşit”

Compania Helsing, specializată în aplicarea inteligenţei artificiale (AI) în industria de apărare, a dezvoltat drona HX-2 care folosește AI pentru a ghida încărcăturile explozive către o țintă și este mai puțin vulnerabilă la interferențe electronice.


Parteneriate cu Loft Orbital și Saab

Helsing a stabilit un parteneriat cu start-upul spațial francez Loft Orbital pentru a monitoriza granițele și mișcările de trupe folosind sateliți de recunoaștere. În plus, împreună cu producătorul suedez Saab, se pregătește instalarea unei aplicații AI pentru lupta aeriană pe avionul de luptă Gripen. Compania intenționează, de asemenea, să prezinte în curând un sistem autonom pentru utilizare pe mare. Scherf a menționat că statele baltice discută despre crearea unui „zid de drone”, în contextul eforturilor NATO de a-și consolida frontiera. Dronele nu sunt văzute ca o alternativă la tancuri și artilerie, ci ca un mijloc suplimentar necesar și foarte eficient din punct de vedere al costurilor. „Dronele luptă cu tancurile cu mai puţin de 1% din costuri”, a menționat el.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨